DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vasseur: Pénzügyileg élhetetlen az F1

Az Alfa Romeo csapatvezetője égetőnek tartja a költségsapka bevezetését az F1-ben, ugyanis a mezőny fele a túlélésért küzd, miközben a legnagyobb csapatok annyit költenek, amennyit nem szégyellnek.

Fenntarthatatlannak tartja a Formula-1 jelenlegi pénzügyi helyzetét Frederic Vasseur, ezért arra kéri a Liberty Mediát, hogy az elsők között ezt a területet tegye rendbe a 2021-es szabálymódosításokkal. Azzal tisztában van, hogy ez nem lesz egy könnyű menet, hiszen a tízcsapatos mezőnyben több különböző érdek ütközik, de szerinte már rég túl vannak azon a ponton, amikor ezzel még ráértek foglalkozni.

vasseur-horner-abiteboul-2018



„Az a probléma, hogy tíz csapat ül az asztal körül eltérő hozzáállással, struktúrával és költségvetéssel. Arra nem akarok kitérni, hogy ki mennyire versenyképes, de ott van például a Renault és a Haas – nagyjából hasonló teljesítményt nyújtanak, de egészen máshogy működnek. Ha mindenki véleménye számít, akkor sosem fogunk egyetérteni, nem fogja mindenki megtalálni a közös hangot” – nyilatkozta Vasseur a Racefans szaklapnak.

A száguldó cirkuszban jelenleg óriási az eltérés a leggazdagabbak és a vékonyabb pénztárcával rendelkezők között: míg az olyan élmenők, mint a Mercedes és a Ferrari 2018-ban körülbelül 400 millió dollárt költött el (a motorfejlesztési részlegeken kívül!), addig a mezőny hátsóbb traktusába tartozó Alfa Romeo nagyjából 135 millióból gazdálkodott ki egy szezont. Vasseur rámutatott, mekkora probléma is ez valójában.

„Komolyan ezzel kell kezdenünk, mert a jelenlegi helyzet legalább hat csapat részéről tarthatatlan. Mi tulajdonosokként és részvényesekként azon vagyunk, hogy a 2021-es változásokig túléljünk. Ez így nem mehet tovább” – magyarázta, majd arra is kitért, szerinte hogyan kellene kezelni a csapatok érdekeinek ütközését. „Egyszerűen csak lépniük kell. Jó dolog mindenkit meghallgatni, de végül döntéseket kell hozni, aztán vállalni értük a felelősséget. Nem fog mindenki egyetérteni, de a sorozatnak szüksége van a lehető legjobb irányra” – szögezte le.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: