DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Steiner: Költséglimit nélkül az élcsapatok tönkreteszik az F1-et

Günther Steiner szerint a költséglimit bevezetése nem csak a kisebb csapatok, hanem a Formula–1 egészének érdekét szolgálja: a kiegyenlítettebb feltételek ugyanis a sportot is izgalmasabbá és vonzóbbá teszik.

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy a Liberty Media a kezdeti 150-200 millió dollár helyett 2023-ig 135 millióra csökkentené a csapatok költségvetési határát. A Formula–1 élén álló amerikai tömegkommunikációs cég ugyanis azt a célt tűzte ki célul, hogy 2021-től folyamatosan szüntetné meg az élcsapatok és a középmezőny között húzódó szakadékot, ezt pedig elsősorban a költséglimit bevezetésével szeretnék elérni.

Günther Steiner, a harmadik F1-es szezonjára készülő Haas csapatfőnöke a barcelonai téli teszt során elmondta, ez a költséglimit nem csak a kisebb csapatok, hanem az egész sport érdekét szolgálná. Szerinte ugyanis az, hogy csak két-három istálló képes a győzelemre, hosszútávon a Formula–1 tönkretételéhez vezethet.



„Ha általánosságban beszélünk az egész F1-ről, akkor én azt szeretném látni, hogy mindenki egyenlő feltételek mellett versenyez, és ez alatt főként a pénzügyi egyenlőséget értem. Ha ugyanis mindenkinek ugyanazok az eszközök, ugyanazok a források állnak a rendelkezésére és ugyanannyi pénzből gazdálkodik, akkor az a versenyzést is sokkal szorosabbá és kiélezettebbé teszi, és ez az, amit a rajongók is látni szeretnének” – idézi Steinert a gpfans.com.

Az Auto Motor und Sport német szaklap januárban írt arról, hogy az FIA, a Liberty és az F1 istállói közt zajló év eleji stratégiai megbeszélés során a két nagy csapat, Ferrari és a Mercedes volt az, aki nem támogatta a költséghatár bevezetését. Steiner ellenben úgy véli, mára ez megváltozott. „Egy idő után ugyanis a dominancia tönkreteszi a dolgokat, ezért azt hiszem, Mattia (Binotto) és Toto (Wolff) is kezdenek egyetérteni velünk. Hiszen a nagyobb istállóknak így is megmaradna az előnyük, tekintve, hogy ők sokkal fejlettebb felszereléssel rendelkeznek, mint mi, de ez az előny jóval kisebb lenne a jelenleginél.”

Az olasz csapatfőnök elmondta, a Chase Carey által vezetett Liberty Media azért támogatja kiemelten ezt az elképzelést, mert a szorosabb versenyek sport népszerűségének növekedését is szolgálják. „Ahhoz, hogy a Liberty sikeres legyen, szükségük van a show-ra, mert az emberek erre kíváncsiak. Arra, hogy elméletileg húsz versenyző esélyes a győzelemre, vagy legalábbis a dobogóra. Na ez egy jó show lenne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: