DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Haas: Minden a terv szerint halad, de..

A Haas idén negyedik F1-es szezonját kezdi a Formula-1-ben. Günther Steiner, az amerikai alakulat csapatfőnöke szerint egyelőre minden a terv szerint halad az új autót illetően, de sikerük azon is fog múlni, a többi csapat mekkorát lép előre a tél folyamán.

A 2018-ban mutatott teljesítményükkel és azzal, hogy ötödik helyen végeztek a konstruktőri világbajnokságban, még saját magukat is meglepték, nyilatkozta nemrég az olasz származású csapatfőnök. Az idén negyedik F1-es évét megkezdő amerikai istálló ugyanis 2018 elején hatodik helyet tűzte ki céljául, év végén viszont a negyedik pozícióért állt harcban a Renault-val. Mindezt úgy, hogy nem volt zökkenőmentes évük: az Ausztrál Nagydíjat az elrontott kerékcserék miatt egyik pilóta sem tudta befejezni, később az Olasz Nagydíjról Romain Grosjeant zárták ki, miután az VF-18 kódjelű autó padlólemeze nem felelt meg az FIA előírásainak.

Steiner az idei évvel kapcsolatban elmondta, egyelőre minden a terv szerint halad az autó megépítését illetően. „Ahogy az az év ezen szakaszában lenni szokott, itt-ott vannak lemaradásaink, de semmi olyan, ami rendellenes lenne. Magabiztos vagyok az autónkkal kapcsolatban, azt viszont nem tudom, a többiek milyen munkát végeznek.”

Szerinte ugyanis az idei szabályváltozások miatt, amik főként a versenyautók aerodinamikai részét érintik, néhány ellenfelük találhat olyan megoldásokat, amikre ők még nem gondoltak. „Mi elégedettek vagyunk azzal, ahogy a szabályokat értelmeztük és a számokkal, amiket eddig láttunk, ezért bízom abban, hogy jó munkát végeztünk. Azt viszont nem tudhatom, hogy a többi csapat milyen megoldásokkal fog előállni.”



A Haas csapatfőnöke korábban azt is elhintette, az élmezőny csapatai, így a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull előnye a korábbiaknál is nagyobb lehet, a középmezőny viszont közelebb kerülhet egymáshoz. Steiner szerint éppen ezért fontos, hogy pilótái, Romain Grosjean és Kevin Magnussen a tavalyihoz hasonló versenyképes autóba ülhessenek 2019-ben is, ahogy az is, hogy ne maradjanak le a fejlesztési versenyben a szezon későbbi szakaszában sem.

„Hiába végezzük jól a munkánkat, ha valaki más egy kicsivel jobb tud lenni, hiszen így ők előttünk lesznek, ezzel viszont meg kell tanulnunk együttélni. Ez az egész a fejlesztési versenyről szól, ezért azon leszünk, hogy újra és újra legyőzzük őket" - idézte az olasz szakembert a f1i.com.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: