DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappennek meg kell tanulnia uralkodni az érzelmein

Max Verstappennek meg kell tanulnia uralkodni az érzésein, mondja Ross Brawn, hogy így jobb versenyzővé és emberré váljon. A fiatalok őket csodálják, nem lehet eléjük ilyen példát állítani.

Verstappen éktelen haragra gerjedt, mikor a körét visszavenni próbáló Esteban Ocon kiütötte őt a vezető helyről a Brazil Nagydíjon. Már a rádióban is üvöltözött, majd ezután megkereste a franciát, akit meglökdösött, végül ezért az incidensért két napnyi közmunkára ítélte az FIA, a saját szervezésében.

Ross Brawn, az F1 sportért felelős vezetője bár megérti Verstappen dühét, szerinte meg kell tanulnia uralkodni az érzelmein: „Max a parc fermében vezette le a dühét, azzal, hogy fizikai kontaktust teremtett Oconnal. Nem volt szép látvány, és bár érthető volt a reakciója, de nem ez kellene, legyen a megoldás” – idézi Brawnt a Planet F1.

„Kegyetlen pillanat volt, mikor összeütköztek. Max megmutatta, hogy rengeteg fejlődött ez idáig, hiszen vissza tudott jönni a versenybe, de még mindig nem tudja kezelni az érzelmeit, és ez lesz a következő fontos lépés a karrierjében, hogy ezt megtanulja. Mindemellett, azt sem felejtsük el, hogy még mindig nagyon fiatal. Bár a reakciója nem elfogadható, de mindannyian átérezhetjük az ő dühét és csalódottságát a futam után. És ez nem befolyásolja azt a csodás teljesítményt, amelyet a pályán nyújtott. Nem minden nap adatik meg az embernek, hogy megelőzzön két Ferrarit és két Mercedest” – méltatta a fiatal versenyzőt Brawn.

Verstappen nem ok nélkül volt dühös


„Az elmúlt tíz évben senkinek sem sikerült a második sornál hátrébbról indulva diadalmaskodnia Brazíliában. Max ezúttal nagyon közel került ehhez. Biztos vagyok abban, hogy Max tanulni fog mindenből, ami történt, beleértve a büntetését is, amely hozzá fog járulni ahhoz, hogy jobb versenyzővé és ami még fontosabb, jobb emberré váljon.”

„Summázva a dolgot, ez egy jó lecke volt mindkettejük számára, amit nem fognak egyhamar elfeledni. Ez egy újabb része volt az ő fejlődési folyamatuknak. Bár Oconnak minden joga megvolt rá, hogy visszavegye a körét, de nem kellett volna úgy megtámadnia Maxot, mintha élete első F1-es futamgyőzelmére hajtana. Megérdemelte a tíz másodperce stop&go büntetést. Nem hiszem, hogy szimplán csak az járt a fejében, hogyan kerülhetne a legjobb tízbe. Szerintem egyszerűen elragadta a pillanat heve, és nem gondolta át igazán, mit is tesz.”

„Talán az, hogy vérre menő csatát vívott az élen autózó ellen, nem volt a legjobb terv, még akkor sem, ha az alacsonyabb szériákban volt már néhány késhegyre menő csatározásuk egymás ellen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: