DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hartley: Ki kellett állnom magamért

A kezdeti, kifejezetten halkszavú Brendon Hartley már a múlté: az új-zélandi szerint fel kellett emelnie a szavát, ha nem értett egyet valamivel, különben úgy érezte, könyörtelenül eltapossák.

A sportautós évek és a tavalyi F1-es bemutatkozás után idén az új-zélandi Brendon Hartley, 34 évvel utolsó F1-ben szereplő honfitársa, Mike Thackwell után első teljes szezonját fejezheti be hamarosan a száguldó cirkuszban. 

A dolgok jelenlegi állása szerint igencsak hajtania kell azért, hogy megtarthassa 2019-re is a helyét, és könnyen lehet, hogy az F1-es kaland gyors véget ér, de Hartley szerint ha nem keményedik meg az F1-ben töltött időszak alatt, könnyen lehet, hogy ennyi sem jut neki.

„Hát, folyamatosan a közeljövőmről kérdeznek...” - válaszolt Hartley arra a felvetésre, hogy az utóbbi időben kifejezetten beszédes lett. „De azt hiszem, arra is rájöttem, hogy meg kell védenem magam ilyenkor. Többször ki kellett állnom magamért és azért, amit csinálok. Meg vagyok győződve arról, hogy az utóbbi versenyeken jó munkát végeztem és hogy most jó helyzetben vagyok.”

00118021_364



A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost elmondta még a Mexikói Nagydíj elején, hogy ha Hartley meg akarja tartani a helyét jövőre is, még ennél is több kell tőle. Az új-zélandi úgy érzi, tempóban közel van Gaslyhoz, még ha ezt a 29-4-es pontállás nem is tükrözi. „Több olyan verseny is volt, amikor az első körök nem alakultak jól, például különféle kontaktusok miatt. Sokszor volt nagyon kicsi a különbség időmérőkön, ami mégis óriási szerepet játszott a versenyek végkimenetelében. Aztán ott volt például Ausztria, ahol jöhetett volna néhány pont, de a felfüggesztés megadta magát.”

„Magyarországon a top 10-be tudtam kvalifikálni magam, és szétválasztottuk a stratégiánkat Pierre-rel, és végül másokhoz hasonlóan én is rajtavesztettem ezen. Ott azon múlt az egész, hogy Pierre jobb első kört teljesített.”

Hartley azt elismeri, hogy a szezon elején rengeteg lehetőséget elszalasztott, ekkor ugyanis gyakorlatilag újra fel kellett építeni a karrierjét a kellemes meglepetésként, de nagyon váratlanul érkező F1-es lehetőség miatt. Először kikerült a Red Bull juniorprogramjából, majd vissza. „Most itt vagyok, jól érzem magam a környezetemben és jó munkát végzek, még ha nem is volt mindig szerencsém. Azok helyett, amik körülöttem történtek, inkább csak a saját teljesítményemre koncentráltam, és tisztában vagyok azzal, mire voltam képes idén.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: