DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Belső átalakítás a Mercedesnél

Egyre inkább véget ér a hosszú évek dominanciája a német gyártó részéről a Formula-1-ben, az istálló nem is várt tovább, komoly strukturális változások kezdődtek meg az Ezüst Nyilaknál.

2014-től évekig egyeduralkodóként tekinthettünk a Mercedes gyári istállójára, még a nagy ellenfelek is tisztes távolból követték Lewis Hamiltont és Nico Rosberget, még futamgyőzelemre is csak néha-néha volt esélye másnak. Tavaly megtört az egyértelmű dominancia, idén pedig egyre több vélemény szerint a Ferrari már erősebb a Mercedesnél, csak Vettel sokat hibázott.

Az autó főtervezője, Aldo Costa hátrébb is lép kicsit és tanácsadói szerepkörben dolgozik tovább. A nagyszerű szakember 2011 óta segíti a Mercedest és alapvető szerepe van abban, hogy az utóbbi négy esztendőben minden szezont az Ezüst Nyilak nyertek egyéni és csapatszinten is.

A Mercedes tervezői gárdáját innentől John Owen vezeti majd, akit közvetlenül James Allison keze alá rendeltek. További komoly változás, hogy a teljesítményért felelős igazgató, Mark Ellis, egy évre szabadságra megy, őt Loic Serra helyettesíti erre az időszakra.

Motorikusan és a design tekintetében is megszűnt a Mercedes dominanciája


„Fontos pillanat ez csapatunk életében, egyben egy nagy lehetőség. Többször is hangoztattuk, hogy nem véshető kőbe a siker, ez egy dinamikus, állandóan változó struktúra, büszke vagyok arra, hogy lassacskán átadhatjuk a stafétát csapaton belül a következő generációnak” – reagált a változásokra Toto Wolff, csapatfőnök.

„Pilótáink és mindenki, aki a csapatért dolgozik, óriási hálával tartozik Marknak és Aldónak az eddig elvégzett munkáért. Mindketten már több, mint egy éve jelezték, hogy távoznának, mégis a maradék időben is szívvel-lélekkel megtettek mindent az istállóért” – tette hozzá Wolff.

Az időzítés mindenesetre feltűnően egybevág azzal, hogy az utóbbi napokban a szakértők többsége egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy a Ferrari technikailag utolérte és kis mértékben meg is haladta a Mercedest.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: