DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Egy mutató, melyben 2017-ben Stroll volt a legjobb

Nem meglepő, hogy a Williams dicséri Lance Stroll versenyzői kvalitásait: Paddy Lowe azonban egy olyan statisztikát is előhúzott a kalapból, melyen alighanem sokan meglepődnek.

A statisztikusok szemében Lance Stroll 2017-es debütáló szezonja több szempontból is érdekes volt: ő lett minden idők második legfiatalabb Formula-1-es versenyzője (Max Verstappen után), a legfiatalabb pilóta, aki dobogóra állt újoncként, később pedig a legfiatalabb első soros rajtoló is. Bakui dobogója révén ő volt az egyedüli, aki a Mercedes, Ferrari és Red Bull pilótáin kívül a top 3-ban végzett. Paddy Lowe azonban nem ezen érdemek egyikét emelte ki:

„Ismer minden pályát, tudja, mi hogyan megy, ezért sokkal magabiztosabb lehet, és építhet a tavalyi alapokra, melyek már magukban nagy sikerek voltak, néhány kifejezetten említésre méltó mutatóval” – mondta az ESPN-nek Paddy Lowe, a Williams műszaki igazgatója. „A kedvencem, amelyről kevesebbet beszélnek, az első körös teljesítménye.”



„Az egész év folyamán, csak úgy objektíven, az volt a véleményem, hogy ilyen tekintetben nagyon erős. Örömmel láttam a hivatalos kalkulációt, amely megerősítette, hogy ő előzött a legtöbbet az első körben. Ez félelmetes statisztika, hiszen tudjuk, sok versenyző képes remek rajthelyet szerezni, aztán buta esetekkel eldobni az első kanyarban. Lance megmutatta, hogy képes küzdeni, mégsem lépi át a határvonalat, és nem szúrja el” – dicsérte az ifjú kanadait Lowe.

A racefans.net számadatai alapján Stroll 38 pozíciót nyert a versenyek folyamán az első körben, míg az összevetésben második Kevin Magnussen 33-at, a harmadik Esteban Ocon 27-et. Ez természetesen egy olyan összehasonlítás, melyben a hátulról induló pilóták könnyebb helyzetben vannak a jó rajthelyet megszerző élversenyzőkhöz képest: Sebastian Vettel +1-es, Lewis Hamilton -11-es mutatóval rendelkezik, az első körben legtöbb helyezést veszítő Kimi Raikkönen pedig -20-szal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: