DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Haas fél másodpercre akar lenni a Ferraritól

Egy teljes másodpercet le kell faragnia az amerikai istállónak, hogy versenyképesnek mondhassa magát – Gene Haas tulajdonos szerint Grosjeanon és Magnussenen semmi sem fog múlni, ha végre gyors autóval rendelkeznek.

Az amerikai szerszámgépgyártó milliárdos Gene Haas Formula-1-es csapata nagy meglepetést okozott 2016-os bemutatkozó idényében, a tavalyi szezon azonban emlékeztetőként szolgált, hogy a királykategóriában nem osztogatják olcsón a sikereket. A tulajdonos szerint egy másodpercet kell gyorsulniuk, hogy versenyképesnek mondhassák magukat:

„Úgy tűnik, ebben az évben jobb lesz mindenki. Mi beazonosítottuk a gyenge pontjainkat, Günther Steiner csapatfőnökkel pedig meghitt beszélgetést folytattunk Mexikóvárosban arról, milyen irányba kell haladnunk, és hogyan fogunk fejlődni” – mondta Gene Haas a csapat weboldalára került interjúban. „Nem titok, hogy számos, Ferraritól származó eszközt használunk, ez a kiindulási alapunk. Fél másodpercen belülre kell jutnunk a Ferrarikhoz képest, hogy versenyképesek lehessünk.”



„Tavaly nem voltunk azok. Azt mondanám, egy-másfél másodperccel voltunk lassabbak a Ferrarinál. Összességében talán két másodperc hátránnyal rendelkeztünk a pole-pozícióba kvalifikálókhoz képest. Egy másodpercet le kell faragnunk, ha tényleg versenyképesek akarunk lenni” – becsülte meg Haas.

Hogy milyen területeken kellene a konstruktőri bajnokságban nyolcadikként végző csapatnak fejlődnie? „Meg akarjuk oldani a technikai gondokat, melyek visszafognak minket. A legnehezebb a gumiké. A lényeg, hogy egy bizonyos hőmérsékleti tartományban kell tartani őket, de ehhez a leszorítóerőt, a légellenállást, a gumik csúszását is kézben kell tartani. Ezért a megfelelő gumiműködéshez megfelelő karosszéria és aero is szükséges. Ha ezek mind nem működnek megfelelően, nehéz lesz az autót vezetni. Nem várható el a versenyzőktől, hogy kiküszöböljék az olyan autó hátrányait, amely a pályán sem tud maradni.”

„Tavaly időnként úgy éreztem, hogy a versenyzőink jobbak, mint az autók” – mondta Haas, akinek nem volt rossz szava Romain Grosjean és Kevin Magnussen szereplésére. „A pilóták versengése beválik, nem negatívum, mert segítik egymást és versenyeznek is egymással. Lenyűgöző, hogy a két autó szinte mindig közel van egymáshoz az időmérőn és edzéseken, ezért tudni lehet, hogy mindkét versenyző kivételes képességű. Ha gyors autókat adunk nekik, szintet lépnek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: