DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vége: Nem lesz több rajtrácslány az F1-ben

Valóra vált, amit régóta rebesgettek, és amitől a sportág rajongóinak nagy része félt: a 2018-as szezonban már nem láthatjuk a futamok előtt felvonuló, és autók előtt álló rajtrácslányokat a sportágban.

A Forma-1 vezetősége még Bernie Ecclestone idején próbálkozott rajtrácsfiúk bevezetésével, a korábbi helyzet ellensúlyozására, ez viszont nem aratott osztatlan sikert a rajongók, sőt, még a pilóták között sem. Az igazi változást azonban a sportág vezetését egy éve átvevő Liberty Media léptette életbe: 2018-tól nem látunk többé gridgirlöket a futamok elején.



Hogy miért? A kereskedelmi jogok tulajdonosa szerint a lányok nem illenek bele a Liberty Media által felvázolt F1-es imázsba – sőt, a módosítást kiterjesztik a száguldó cirkusz betétsorozataira, az F2-re és a GP3-ra is. „Az elmúlt év során több, újításra szoruló területet is átvizsgáltunk, hogy azok sokkal nagyobb összhangban legyenek az erről a nagyszerű sportágról alkotott elképzeléseinkkel” – idézte a Motorsport Sean Bratchest, az F1 kereskedelemért és marketingért felelős ügyvezetőjét.

„Noha a rajtrácslányok alkalmazása évtizedekig bevett szokás volt a Forma-1-ben, úgy érezzük, hogy ez nem hozható összefüggésbe a márkával kapcsolatos értékeinkkel, ráadásul egyértelműen ellentmond a modern társadalmi normáknak” – folytatta az amerikai. „Nem hinnénk, hogy ez helyénvaló a Forma-1-ben, vagy releváns lenne annak idősebb és fiatalabb rajongói számára az egész világon.”

Nem az F1 az egyetlen sportág, amely felülvizsgálja a nők hasonló szerepben történő alkalmazását, a nagy-britanniai Professional Darts Corporation a múlt héten tiltotta be a kísérőlányok megjelenését. A döntést több játékos is kritizálta, a rajongók pedig több mint 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze egy petícióhoz, amely a PDC határozatát támadja – Európa más darts-szervezetei egyelőre maradnak a kísérőlányok használatánál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: