DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Izgalmasabbá tehetik az új gumik a futamokat

A Pirelli idén jelentősen felkavarja az F1 taktikai állóvizét. Az új, hiperlágynak nevezett legpuhább keverék máris sokak kedvence, a Red Bull főnöke szerint pedig a futamokat is izgalmasabbá teheti.

Az utóbbi években szinte nem telt el úgy Formula-1-es szezon, hogy valamilyen irányból ne érte volna kritika a Pirelli által szállított gumiabroncsokat. A tavalyi szezonra kifejlesztett keverékei az előző évekkel ellentétben túl keményre sikeredett, így az olasz gyártó az igényekhez alkalmazkodva idén kétszeresen járult hozzá ahhoz, hogy ez még egyszer ne legyen probléma. A teljes tavalyi slick skálát egy egységgel lágyabbá tette, és legpuhább keverékként bemutatta a hiperlágy abroncsot is. Ezzel ötről hétre bővült az idén használható száraz keverékek száma, a tavalyi szezonzáró után tartott kollektív gumiteszt pedig bebizonyította, jól gondolkozott a Pirelli. 

pirelli_2018_gumik



„Az egy fontos teszt volt, ezért is volt jelen mindkét versenyzőnk” – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner. „Hasznunkra is vált, hiszen minden egyes pályán megtett kilométerből tanulunk, ott pedig tisztességes távot teljesítettünk. Jelentős mennyiségű adat jött vissza belőle, így a pilótáinknak is van valamennyi fogalma, mi várható a következő kanyar után. Az újonnan bemutatott legpuhább keveréket mindketten szerették. Úgy tűnt, összességében pozitív fogadtatásban részesült, de szerintem még szüksége van egy kis finomhangolásra.”

horner_hring

Horner osztja azok véleményét, akik szerint az Abu Dhabi Nagydíj finoman szólva is felejthető volt, de ő nem csak a kerék a kerék elleni küzdelmeket hiányolta. Bízik benne, hogy az idei rózsaszín, leglágyabb keverék a versenyeket is változatosabbá teszi majd. „Nem az Abu Dhabi Nagydíj volt az F1 számára a legjobb reklám. Oké, a pályával is vannak gondok, de az egykiállásos taktikák se mondanám, hogy segítettek. Egy még puhább keverék bevezetése jobb futamokhoz vezethet, és az egykiállásos taktikákat is ritkábbá teheti, aminél rosszabb nincs is”- árulta el.

Bár a rajongók körében az új gumiknak sem volt osztatlan sikere, Horner bízik sikerükben. „Megértem a reakciókat, de ennyi gumival széles skálát teremtettek, így lehetőség lesz minden nagydíjon a két, esetleg háromkiállásos taktikákra. Reménykedem abban, hogy a Pirelli jól fog majd válogatni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: