DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mansell egyszerre kritizálta és dicsérte a Ferrarit

A Scuderia egykori F1-es pilótája nagyon örült neki, hogy a vörösök idén harcba szálltak a vb-címekért, annak viszont kevésbé, hogy milyen könnyelműen dobták el maguktól a lehetőséget.

A 2017-es Forma-1-es szezon nagyrészt Lewis Hamilton és Sebastian Vettel csatájáról szólt: a felek nem kímélték egymást, néha a pszichológiai hadviselés eszközeihez nyúlva. Párharcuk a bakui ütközésben és a sajtó felbolydulásában volt tetten érhető, az év végéhez közeledve azonban mindketten próbálták viccnek felfogni a történteket. 1992 világbajnoka, Nigel Mansell jól tudja, milyen kemény tud lenni a küzdelem a sportágban, ráadásul ő házon belül is tapasztalt feszültségeket: a Williamsnél Nelson Piquet, a Ferrarinál pedig Alain Prost társaként.



A brit oroszlán az F1 Racingnek adott interjújában elemezte 2017 F1-es történéseit, kiemelve a legfontosabbakat: „A Ferrari fantasztikus rajtot vett, és úgy tűnt, irányítása alatt tartja a dolgokat, amikor elkezdődtek a mentális játszmák” – mondta Mansell. „Baku balszerencsét hozott, hiszen a stop&go-büntetés nélkül Vettel nyerhetett volna. Semmi kétség afelől, hogy Sebastian számtalan dolog miatt hátrányba került, a megbízhatóság pedig mindig kulcsszerepet játszott ebben. Az autó többször is cserben hagyta, egy bajnokság során viszont nem kellett volna ennyiszer megtörténnie.”

Az egykori vb-győztes kitért arra, hogy mit jelent a Ferrarinál versenyezni. „A Ferrari nem csak egy csapat, hanem egy intézmény is egyben. Ha olaszként élsz bárhol a világon, tudod, kik versenyeznek náluk. Ha Lewis Hamilton megnyer egy versenyt, Brackley-ben nem szólalnak meg a templomi harangok, ha viszont a Ferrari győzni tud, akkor egész Olaszországban így történik. Én is a részese voltam ennek, egy egész világra kiterjedő család tagjaként. A Mercedes fantasztikus cég, a pápa viszont kevés csapatot látogatott meg.”

Mansell persze oda is szúrt egy kissé egykori csapatának: „A Ferrari nagyon különleges, egyúttal azonban politikus is: győzni akarnak, és ha ez nem sikerül, akkor bűnbakra van szükségük. Fantasztikus volt látni, hogy szembe tudnak szállni a Mercedesszel, az viszont csalódást okozott, hogy végül elbuktak” - tette hozzá a brit, aki jövőre lehet, már újra Ferrari-vb címet fog látni, hiszen Sebastian Vettel ötödik alkalommal is szeretne a sportág csúcsára érni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: