DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica: Nem a létszámot akarom növelni az F1-ben

A lengyel versenyző eredményes tesztet hajtott végre a Williams FW40-es gépével Abu Dhabiban, és készen áll a további kihívásokra - szerinte fizikai akadálya nem lesz annak, hogy egyből sikeres legyen a sportágban.

Robert Kubica nem csak, hogy 128 kört tett meg hibamentesen a szezonzáró gumiteszten, hanem gyorsabb volt a Williams idei újoncánál, Lance Strollnál, valamint Szergej Szirotkinnál – legjobb körideje a 11. helyre volt elég a huszonöt versenyző közül. Amíg a paddock nagy része tündérmesének, a Forma-1 egyik legnagyobb csodájának tartaná visszatérését, a lengyel úgy véli, ez lenne az utolsó, amelyre gondolna, ha megkapná a grove-iak hőn áhított ülését 2018-ra.

„Sok mindent írtak és sok mindenről beszéltek az utóbbi időben” – idézte a pitpass.com Kubicát. „Szerintem ez normális, hiszen sok a kérdőjel, és mindenkinek megvan a véleménye. Úgy vélem viszont, hogy többen a sztori kedvéért akarnak viszontlátni engem. A történet szép, végsősoron azonban semmilyen kedvezmény nem jár érte. Meg kell bizonyosodnom arról, hogy ha megkapom az esélyt, akkor készen álljak, és a lehető legfelkészültebbnek legyek.



A lengyel kitért arra is, mennyit jelent neki a drukkerek és a szakma támogatása. „Örülök neki, mert rengetegen reménykedtek és kívántak jót nekem, de tudom, mi a realitás. Ez pedig az jelenti, hogy amikor az autóban vagyok, nincs többé sztori, össze kell szoknom az autóval és a csapattal, valamint el kell, hogy végezzem a munkát. Először is biztosra kell mennem, hogy képes vagyok-e rá. Minden nap egyre nagyobb az önbizalmam azt illetően, hogy jól fognak elsülni a dolgok számomra. Nagyon magas szinten kell vezetnem, hogy megfeleljek a saját elvárásaimnak.”

„Ha visszatérek, az nem azért lesz, hogy növeljem a létszámot. Noha hét évig távol voltam, a korlátaimmal együtt legjobb képességem szerint kell bizonyítanom, és a legjobb Robert Kubicának kell lennem, akit ismerek.” Többen Niki Lauda 1976-os, nürburgringi balesetével és visszatérésével hozták párhuzamba a Kubicával történteket, ő azonban a saját útját akarja járni.

„Mindenkinek megvan a maga élete és a maga helyzetei. Szerintem az összehasonlítás egyik oldalról megállja a helyét, a másik oldalról pedig nem mondom azt, hogy rossz, csak hogy más történetről van szó. Noha Niki sztorija eltérő az enyémtől, mindkét eset eléggé különleges. A Forma-1 speciális világ, de amikor felteszed a sisakot, minden megszűnik, és csak teljesítened kell” – tette hozzá a lengyel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: