DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Három autó egy sorban a rajtrácson?

A Formula-1 új tulajdonosai még több akciót szeretnének látni a száguldó cirkuszban. Egyik látványos tervük már az asztalon, a rajtrácsra akár három autó is elfér egy sorban.

Bizonyára komoly izgalmakat hozhatna a Liberty Media egyik új tervezete, miszerint a rajtfelállásnál nem kizárólag két versenyautó kerülhetne egy sorba, hanem akár három is. Valószínűleg megtetszett a tulajdonosoknak a Mexikói Nagydíj rajtja után látható hármas küzdelem az első helyért Verstappen, Vettel és Hamilton között.

Nem lenne teljesen új dolog ez a Formula-1-ben, igaz, néhány évtizeddel vissza kell mennünk az időben, de az F1 hőskorában bizony néha még többen is elfértek egyetlen vonalban a rajtrácson. A Bild értesülései szerint jelenleg úgy néz ki a tervezet, hogy felváltva lenne három, illetve két autó az egymás mögötti sorokban.

Legutóbb ez azt jelentette volna, hogy a mezőny élén egymás mellől startolhatott volna Sebastian Vettel, Max Verstappen és Lewis Hamilton is az első rajtsorból, mögülük Valtteri Bottas és Kimi Raikkönen, valamint kissé hátrébb ismét egy hármas, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg és Carlos Sainz. Az elvárások szerint még élesebb küzdelmet hozna a rajt utáni első kör.

45-50 éve teljesen természetesek voltak az ilyen rajtrácsok


A csapatok egyelőre a hírek szerint nem fogadták kitörő örömmel a felvetést, ugyanis az első kanyarban történő balesetek esélye ezzel jelentősen megnőne, különösen olyan szűk pályákon, mint Monte Carlo. Igaz, a korábbi időkben akár négyen is elfértek széltében. Hogyan is történt ez?

„Gyakran akár négy versenyautó is elhelyezkedett egymás mellett az első sorban, például Silverstone-ban. Monacóban csak három” – emlékezett vissza a múltbeli izgalmas startokra Jackie Stewart, egykori világbajnok. Csak a ’70-es években kezdték egységesíteni a felállást, jelenleg soronként két autó foglalhat helyet, a sorok között pedig 16 méter távolságnak kell lennie.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: