DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Ezen mehet el Hamilton világbajnoki címe

Egyre inkább élesedik a csata Hamilton, Vettel és Bottas között a világbajnoki címért. Vettelnek a turbócserék miatt kell aggódnia, Hamilton viszont egy egészen más dolog miatt izgul.

Lewis Hamilton idénye eddig óriási hullámvasút, ahogy ő maga is megfogalmazta már. Néhány hétvégén fantasztikus, domináns teljesítményt nyújt, időnként pedig hajmeresztően lemarad Sebastian Vetteléktől, sőt, néha csapattársa, Bottas tempóját sem képes tartani. Ennek fő oka a gumikezelés, a Mercedes még mindig megbízhatatlan a Pirelli gumik szempontjából, időnként tökéletesen sikerül, néha viszont egyszerűen nem képes a brit megfelelően munkára fogni az abroncsokat, amik nagyon gyakran hólyagosodnak is.

Melbourne óta tudja Hamilton, hogy az új W08 csak nagyon szűk tartományban hajlandó megfelelően munkára fogni az idei Pirelliket. Ezt a tartományt túl sűrűn elhibázta a Mercedes idén és Hamilton attól tart, erre bizony akár a világbajnokság is rámehet, mert ebben csak némi javulást ért el a csapat.

Hamilton még mindig tart a gumikezeléstől idén


„A gumikezelés március óta gondot okoz nekünk, de úgy vélem, rengeteget javult a helyzet év eleje óta, a fő gondokat megoldottuk. Még mindig akadnak azonban csapdák, ezt jól tudjuk. Hólyagosodnak az abroncsok, az elmúlt néhány versenyen folyamatosan előjött a hólyagosodás, amint odalépünk és erősebben használjuk a gumikat, egyből megjelenik” – panaszkodott Lewis Hamilton.

„Pályáról pályára változik, hogy mikor és hogyan jön elő, így nagyon nehéz megérteni az okát” – tette hozzá a háromszoros világbajnok, aki kitért a Brit Nagydíjon tapasztalt gumi-meghibásodásokra is. „Láttuk a Ferrarik gumidefektjeit Silverstone-ban. Sokat kell még tanulni ezen a téren, rengeteget tanulmányozzuk az abroncsokat”.

„Nekünk pilótáknak sem könnyebb. Rengeteget beszélek a gumikért felelős mérnökeimmel, én próbálom adni nekik a visszajelzéseket, ők pedig tanítgatnak engem, hogy meddig is nyomhatom neki az aktuális körülmények között. Ez egy állandóan változó dolog lesz a hátralevő futamok során, hogy minél inkább megértsük az abroncsokat. Nem állunk rosszul, de még így is sok meglepetés érhet minket, amiktől tartok” – fogalmazott óvatosan Lewis Hamilton, aki jelenleg 14 pont lemaradásban van Vettel mögött az összetettben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: