DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Prost: Az F1-ből kivesztek a karakteres autók

A 2017-es Forma-1-es gépekkel a sportág a múltba nyúlt vissza, jelenleg azonban hiányoznak a mezőnyből a karakteres modellek - legalábbis a Renault tanácsadója szerint.

A Forma-1 sokszor hajlamos a „múltban minden szép és jó volt”-hibájába esni: különösen az idei, aerodinamikai szabályváltozásokkal kapcsolatban említették azt a szakemberek, hogy a sportág vezetői nem gondolták át megfelelően a módosításokat, és csak a retro iránti vonzalmuk miatt szabták át az autók külsejét. Egyelőre úgy tűnik, hogy a szezon eleji félelmek alaptalanok voltak, hiszen a pilóták legalább annyira tudják követni egymást, mint eddig – ez a bakui „szélárnyékozás” alatt be is igazolódott –, ráadásul nehezebb is a vezetésük, mint elődeiké. Ám van valami, amely egy korábbi világbajnok szerint még mindig hiányzik a jelenlegi autókból.



Alain Prost úgy véli, hogy a száguldó cirkuszból kivesztek az igazi karakteres modellek: „A modern F1 sokkal bonyolultabb, de kevésbé kommunikatív, mint a múltban” – nyilatkozta a francia az Ecónak. „A karrierem során, ha fékeztél, vagy elfordítottad a kormányt, az autó ’megbokrosodott’, és elkezdett szitálni alattad. Sokkal nehezebb dolgunk volt annak idején, az autót nem volt könnyű vezetni, hibázni azonban igen.”

A „Professzor” megosztott egy érdekességet utolsó, világbajnok gépével kapcsolatban. „Noha fantasztikus autó volt, mindig is utáltam az 1993-as FW15C-t. Állandóan be kellett állítgatnom a mérnökömmel, mert a felfüggesztés folyamatosan változott. Muszáj volt alkalmazkodnom hozzá, de az autó nem feküdt a vezetési stílusomnak” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: