DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„A McLaren már meghozta a döntést, hogy szakít a Hondával”

A téli időszak óta rebesgették, hogy az elképesztően gyenge 2017-es erőforrás miatt a McLaren és a Honda útjai szétválnak idén. Most egyre több szakértő már kész tényként kezeli az utóbbi hetek jelei alapján, hogy a wokingiak már döntöttek.

A Toyota korábbi technikai igazgatója, Mike Gascoyne a Sky televízióban adott interjújában egyértelműen állást foglalt amellett, hogy szerinte nem is kérdés, hogy a McLaren-Honda szakítás a nagyon közeli jövőben megtörténik, mivel az istálló már döntött, csak még nem publikus. Leginkább az elmúlt hetek retorikai változására hívta fel a figyelmet Gascoyne.

Gascoyne szerint az első egyértelmű jel Zak Brown, a McLaren igazgatójának múlt heti nyilatkozata volt. Korábban ugyanis a McLaren vezetői mindig megvédték a Hondát év eleje óta, most azonban Brown úgy fogalmazott, hogy a Honda teljesen eltévedt. A Kanadai Nagydíjon történt újabb motormeghibásodások (különösen Alonso kiesése két körrel a vége előtt pontszerző helyről) után pedig megint élesebb hangot ütött meg az istálló, Eric Boullier csapatfőnök szerint ugyanis az erőforrás teljesítménye Kanadában teljes mértékben elfogadhatatlan volt.

A McLaren-Honda kapcsolat viharos sebességgel közelít a végéhez?


A Toyota ex-főnöke szerint ezek mind komoly jelei annak, hogy a szakítási procedúra papírmunkáját a McLaren már megkezdte. „Egészen kritikussá vált a hangnem az elmúlt néhány verseny során, teljesen úgy hangzik minden nyilatkozatuk, mintha a döntést már meghozta volna az istálló, csak még gondolkodnak azon, hogyan tegyék mindezt nyilvánvalóvá a közvélemény számára” – nyilatkozta Mike Gascoyne.

„Az utód? A Mercedes tökéletes választás. Jó eséllyel ez a legjobb motor és jól bánnak a partnercsapataikkal is. Nem látok lehetőséget arra, hogy McLaren-Ferrariról, vagy McLaren-Renault-ról beszélhessünk. Valószínűleg kisebb változtatás szükséges a Hondáról Mercedesre váltásnál, mintha Ferrari, vagy Renault kerülne az autó hátuljába, mivel utóbbi két erőforrás kialakításában sokkal inkább különbözik a Hondától, mint a németek motorja” – zárta mondandóját a volt technikai igazgató.

Egy McLaren-Mercedes házasság bejelentése vajon maradásra bírná Fernando Alonsót is?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: