DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Indyvel akarja a McLaren maradásra bírni Alonsót

Amint a spanyolban felmerült az ötlet, Zak Brown máris dolgozni kezdett azon, hogy összehozza az indianapolisi szereplést. Ez akkor lesz ütőkártya a McLarennek, ha másik csapattal kell versenyezni Alonso kegyeiért.

Két fronton is nehéz helyzetben van a McLaren idén: a Honda-motor megbízhatatlansága miatt az elmúlt két, nem túl acélos évnél is gyengébb eredményeket szállít a csapat, ugyanakkor – épp ebből kifolyólag – Fernando Alonso bevallottan gondolkodik azon, hogy jövőre már elhagyja a csapatot. Egyesekben már a bejelentéskor felmerülhetett, hogy a spanyol világbajnok Indy 500-as szereplése is azt a célt szolgálja, hogy az istálló maradásra bírja Alonsót. Tulajdonképpen ezt ismerte el most Zak Brown McLaren-főnök.

„Azt hiszem, ha minden szempont egyenlő lenne, akkor inkább a McLarennél maradást választaná, épp a környezet miatt, amelyet mi biztosítunk neki. Azt hiszem, egy holtversenyt mi nyernénk meg, köszönhetően a lojalitásának és annak, hogy mi versenyzők vagyunk” – mondta büszkén Brown az ESPN oldalnak, sugallva, hogy Alonsót kiskirályként kezelik az istállóban, ezt a bánásmódot pedig talán sehol máshol nem kapná meg.

„Nem csupán Fernando hozott bátor döntést azzal, hogy Indianapolisba ment, a McLaren is bátor döntést hozott. Összhangban vagyunk egymással, mind versenyezni akarunk, valamint versenyeket nyerni” – folytatta az új vezérigazgató, akinek nyitott szemléletmódja nélkül aligha valósulhatott meg a kirándulás Indianapolisba. Brown gondolatmenete azonban csak akkor működik, ha a McLaren nyerő autóval áll elő 2018-ban. „Ha győztes autót adunk neki, és más is győztes autót kínál, mi fogjuk nyerni a holtversenyt.”



Ugyanebben az interjúban a vezető hangsúlyozta, Alonso volt az, aki előállt az ötlettel: legyenek ott Indianapolisban, nem egyszer, hanem még idén. Brown reakciója tovább erősíti, hogy a spanyol kiskirály a csapatnál: „amikor világos volt, hogy tényleg érdekli, nem mondhattam neki nemet.” Helyette máris azon járt az agya, hogyan valósítható meg a kitérő.

„Először engedélyre volt szükség a McLaren igazgatói bizottságától, az én főnökeimtől. Elevenen él bennem, mikor Jonathan Neale (műveleti igazgató) és én Mohammed bin Essa Al Khalifa sejkkel (a McLaren résztulajdonosa) ebédeltünk, és viccelődve mondtam el neki, mert jó esély volt rá, hogy kikel magából. De Mohammed sejk rögtön azt mondta, micsoda remek ötlet.”

Egyes bejelentéseket hosszú hetekkel, hónapokkal megelőznek pletykák, a hír kiszivárog a sajtóhoz, és érezni lehet, hogy valami készülőben van. A McLaren közleménye a szereplésről alig több mint egy hónapja azonban minden előzmény nélkül érkezett. „Amint megkaptam az áldást, azonnal utánajártam, hogy megvalósítható-e az egész, és hívtam Mark Milest (IndyCar-vezér), ugyanis nagyon érzékeny voltam arra, nehogy kiszivárogjon, főleg, mivel nem tartottam valószínűnek. Az utolsó dolog, amit akartam, az volt, hogy a McLarenről és Fernandóról pletykák kezdjenek el keringeni, hiszen akkoriban már épp elég pletyka forgott közszájon” – magyarázta Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: