DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A ferraris kisfiúval példálózik az F1-vezér

Több száz millió rajongó lehetett a tanúja annak, ahogyan egy francia kisfiú álma valóra vált a Spanyol Nagydíjon, és találkozhatott Kimi Raikkönennel: a sportág vezérigazgatója szerint erre a korábbi jogtulajdonos idején esély sem lett volna.

Néhány héttel ezelőtt Bernie Ecclestone kemény kritikát fogalmazott meg a Forma-1 új többségi tulajdonosa, a Liberty Media felé: a brit azt állította, hogy amerikaiak semmit sem tettek a száguldó cirkuszért azóta, hogy letaszították őt trónjáról. Az új menedzsment azonban a háttérben gőzerővel dolgozott azon, hogy minél hamarabb megcáfolják a 86 éves üzletembert, Barcelonában pedig sikerült is.

Az F1 első alkalommal hatalmas rajongói parkot alakított ki egy pályán, és először vetettek be kétüléses autót (többek között Baumgartner Zsolttal) a szerencsések körbevezetésére a pályán. A legnagyobb durranás azonban vasárnap jött, méghozzá váratlanul: a hat éves francia srác, Thomas Danel keserves sírásra fakadt, amikor kedvence, Kimi Raikkönen versenye már az első körben véget ért. Egy órával később azonban már szüleivel együtt a Ferrari kiszolgálóegységében állt, és óriási meglepetésükre a finn is megjelent, aki egy aláírt sapkával ajándékozta meg kis rajongóját.



Abban a pillanatban ezt mindenki a Liberty Media ötletének gondolta, de kiderült, a Ferrari találta ki a meglepetést. „Teljes mértékben maguk csinálták, hiszen megérezték, hogy nagyobb szabadságuk van rá, mint egy évvel ezelőtt” – idézte a Motorsport az F1 vezérigazgatóját, Chase Carey-t. „Nem én mondtam nekik, hogy találják meg a kisfiút, ők gondolták, hogy ezzel szerezhetnek neki egy különleges pillanatot – és sikerült is.”

Az amerikai nagyon elégedett volt a hétvége többi részén látottakkal: „Barcelonában olyan eseményeket hoztunk létre, melyek energikusak és izgalmasak voltak. Ahogyan sikerült összekapcsolnunk a résztvevőket, olyan lelkesedés jött létre, amely korábban nem létezett, sőt, talán azt is el lehet mondani, hogy az emberek frusztráltak voltak amiatt, hogy nem tudtak senkivel sem azonosulni. Nem kérdés, hogy néhány dolog gyorsabban történik másoknál. Sokkal több eseményt rendeztünk, Vettel és Hamilton nagyot küzdött egymással a bokszból kifelé, mi pedig hagytuk őket versenyezni.”

Carey úgy érzi, az F1 rajongókkal való kapcsolata idejétmúlt, például a hivatalos termékek árusítása „olyan volt, mint egy húsz évvel ezelőtti karnevál” – persze a Liberty azon lesz, hogy az érdeklődés minél több pénzt fialjon. „Ha megfelelően végezzük a dolgunkat, pénzhez fogunk jutni pénzköltés helyett, és olyan platformot hozunk létre, ahol több mint százezren néznek minket. Sokan vannak, akik hasznot szeretnének húzni ebből, ez pedig lehetőséget teremt nekünk arra, hogy mi is pénzhez jussunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: