DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A Renault érdeke, hogy a Red Bull is jó motort kapjon

A Renault határozottan cáfolja, hogy a gyári istálló jobb erőforrást kapna, mint a partnercsapatok. A franciák saját érdeke, hogy a bikák pontosan ugyanolyan motorral szálljanak harcba, mivel számukra ez etalont jelent a fejlesztésnél.

Nick Chester, a Renault technikai igazgatója egyértelműen kijelentette, hogy a legjobb erőforrásuk szállítása a Red Bull számára a gyári csapat érdeke is, mivel pontosan mutatja az elérendő célt, ami a fejlesztéseknél segíti az aerodinamikai részleget. Ezt pedig úgy tudják igazán összehasonlítani, ha a motor teljesen egyforma, csak a karosszériában van különbség.

A francia gyár saját csapattal 2016-ban tért vissza a Formula-1-be, miután felvásárolta a Lotust. Érdekesség, hogy korábban ugyanez az istálló szintén Renault néven szerepelt és játszott meghatározó szerepet a 2000-es években. Utána azonban a Renault saját istállóval nem szerepelt, inkább teljes figyelmét arra fordította, hogy a Red Bull motorszállítója legyen. Négy világbajnoki címhez segítették a bikákat 2010 és 2013 között.

A Renault fejlődése folyamatos, a Red Bull pedig jó célpont


A gyengén sikerült 2016-os esztendőt követően idén már sokkal jobban muzsikál a gyári Renault, az elmúlt három nagydíjon a Q3 résztvevője volt Nico Hülkenberg, míg Bahreinben és Szocsiban a stabil pontszerzés is összejött szintén a német pilóta segítéségével. Nick Chester szerint viszont egyáltalán nem gond, hogy direkt összehasonlítást lehet végezni a Red Bull és a gyári istálló között az egyforma motor miatt.

„Könnyű minket motiválni, mivel van egy valódi célunk, amit el kell érni. A Red Bullnak kiváló autója van, ők a megfelelő cél, Enstone-ban pedig valóban remek építkezés zajlik. Jó embereink vannak, úgyszintén a létesítményeink, tavalyhoz képest pedig látványosan előreléptünk. Jelenlegi célkitűzésünk pedig egyre közelebb és közelebb kerülni, végül elkapni őket” – dicsérte a csapat fejlődését a technikai igazgató.

Chester nem hagyta szó nélkül Nico Hülkenberg teljesítményét sem. „Nico nagyszerű munkát végez, a visszajelzései is sokat segítenek, tudja, mit akar az autójától, kiváló, amit eddig csinál. Jo (Palmer) szintén jól dolgozik, de nagyon örülök, hogy Nicót köreinkben tudhatjuk” – dicsérte pilótáit, különösen Hülkenberget Chester. A Renault a folyamatos fejlesztésekre épít, amit ebben az évben fokozatosan kívánnak beépíteni az autóikba. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: