DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamiltonnak jobban örülnének Amerikában

A hírt Fernando Alonso Indy 500-as kiruccanásáról általános öröm fogadta, egy újságíró azonban nemtetszésének is hangot adott. A spanyolt egy korábbi F1-es bajnok vette védelmébe.

A mai, professzionális Formula-1 résztvevői ritkán szerepelnek más versenysorozatok futamain, az pedig példa nélküli, hogy világbajnoki nagydíjról maradnak távol, hogy máshol szerepelhessenek. Ennek fényében semmilyen túlzás nincs abban, hogy Fernando Alonso elhatározása a Monacói Nagydíj kihagyásáról és Indy 500-as indulásáról óriási szenzáció. A lelkesedést azonban az Egyesült Államokban nem osztja mindenki.

Az amerikai Associated Press hírügynökség motorsportrovatának véleménycikk-szerzőjét, Jenny Fryert számtalan társával ellentétben nem hozta lázba, hogy az F1 tengerentúli megfelelője, az IndyCar kétszeres világbajnok vendégszereplővel gazdagodik – ez már cikke, az „És mi van akkor, ha Alonso versenyez az Indy 500-on?” címéből érződik. A szerző szerint az USA-ban népszerű Tony Stewart, Danica Patrick, Ricky Taylor vagy Jordan Taylor szerepléséből többet profitálhatna a széria, mint Alonsóéból.



Az újságíró értetlenül áll azelőtt, hogy a Formula-1 egyik fő sztárja számára helyénvaló kihagyni a bajnokság ékkövét, a Monacói Nagydíjat az Indy 500-ért, ahol a jelek szerint még az újoncok orientációs programján sem vesz részt, az edzések két hete alatt kell megismerkednie az oválon való versenyzés fortélyaival, és kideríteni az 500 mérföldes győztes receptjét. „Érezzük, hogy ez egyszerűen nem stimmel, függetlenül attól, mennyire tehetséges Alonso.”

Mint ismert, a McLaren-pilóta indulása Justin Wilson fivére, Stefan Wilson visszalépésének köszönhetően valósulhatott meg, így szabadult fel a Honda-motor, amely az F1-es pilóta versenygépét mozgatja. Wilson elismerést kapott azért, hogy önként felajánlotta helyét a spanyolnak. Jenny Fryer inkább arra helyezte a hangsúlyt, hogy a britnek, aki keményen megdolgozott azért, hogy tavaly bemutatkozhasson álmai versenyén, aligha volt sok választási lehetősége, mikor a vezetőség felvázolta a helyzetet.

A szerző szerint a sorozat számára semmiféle hosszú távú haszna nem lesz Alonso vendégeskedésének – más F1-es szereplő nagyobb szolgálatot tehetne az IndyCarnak. „Hozzák Lewis Hamiltont az Indy 500-ra, rendes ülésben töltött idővel, és szabad Snapchat- és Instagram-használattal végig! Ez tetszene a gyerekeknek is. De Alonso? Ugyan…” – lelkesedett a lélekben amerikai háromszoros világbajnok iránt.

A cikk megjelenése után Alonsót nem más vette védelmébe, mint az ország F1-es világbajnoka, Mario Andretti. „Kikérem magamnak, hogy ez a sztori azt a benyomást kelti, hogy ez az egész egy közönségcsalogató fogás. Ne értsenek félre, jót tesz az IndyCar nyilvánosságának, de ez csak a mellékterméke annak a kifogásolhatatlan próbálkozásnak, hogy egy nagy bajnok, Fernando Alonso megnyerje a hármas korona második elemét.”

„Sosem állapodtunk volna meg ebben a projektben, ha nem lettünk volna 100 százalékban biztosak abban, hogy Alonso valódi esélyes lesz” – mondta az 1978-as világbajnok. A fia, Michael Andretti által vezetett Andretti Autosport készíti fel a McLaren narancssárga színeit viselő Dallarát. „Egészen őszintén úgy gondolom, (a szerző) tartozik egy bocsánatkéréssel Alonsónak. A kezdeti lökés ehhez az egészhez tőle érkezett, ő akart belevágni. Sosem vállalkozna ilyenre csak ezért, hogy reklámozzon egy szériát vagy saját magát. Neki erre nincs szüksége.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: