DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Az ember, aki Alonso miatt mondott le Indy 500-as álmáról

Hiábavaló lett volna a Honda, az IndyCar, a McLaren és az Andretti minden erőfeszítése, hiszen ha a néhai Justin Wilson öccse nem tesz hatalmas önfeláldozó szívességet, Fernando Alonsót idén nem láthatnánk az Indy 500-on.

Kijelenthető, hogy az autósport világának minden résztvevője és rajongója nyert azzal, hogy sikerült nyélbe ütni Alonso nevezését az idei Indianapolis 500-ra. A spanyol a McLaren színe és zászlaja alatt, de az Andretti Autosport versenyistálló által felkészített Hondával fog nekivágni a legendás versenynek, ám mint arra a bejelentést követően Mark Miles, az IndyCar vezérigazgatója rámutatott, csak a szerencsén és egy önzetlen pilótán múlott, hogy megszülethetett a megállapodás.

C9OMkTbWAAEdk-8



„Pár héttel ezelőtt keresett meg Zak [Brown] azzal, hogy össze tudnánk-e rakni egy Honda-együttműködést, amivel Fernando részt vehetne az idei Indy 500-on. Azt feleltem neki, minden követ megmozgatunk, hogy ez létrejöjjön!” - idézi Milest a racer.com. „Én is kapcsolatban léptem néhány Honda-csapattal, és ő is megkeresett egyet, de nem találtunk szabadon lévő autót. Végül azonban ránk mosolygott a szerencse.”

A mosolygó szerencsét pedig Stefan Wilsonnak hívják, aki annak az F1-et is megjárt Justin Wilsonnak az öccse, aki 2015-ben az IndyCar poconói futamán szenvedett halálos kimenetelű sérüléseket. Stefan Wilson bátyja emlékére 2016-ban állt először rajthoz az Indy 500-on, és idén is folytatni akarta ezt a tisztelgést. Tulajdonképpen már a szerződése is megvolt, hiszen megegyezett az Andrettival, hogy a csapat egy hatodik autót is felkészít számára a május második felében zajló, fesztiválszerű versenyidőszakra.

Amikor viszont nem maradt más megoldás, Miles Wilsonhoz fordult, és megpuhatolta nála, nem lenne-e hajlandó lemondani az üléséről egy világsztár, Fernando Alonso kedvéért. A brit pilóta beleegyezett, cserébe pedig garanciát kapott arra, hogy valamelyik csapatnál lesz ülése a verseny 2018-as kiírására.

stefan wilson

„Nagy vágya volt, hogy idén rajthoz állhasson a versenyen, de képes volt olyan döntést hozni, amivel az egész IndyCar javát szolgálja. Nem semmi gesztus volt ez tőle!” - fedte fel a háttérben zajló közjátékot Miles.

 

„Nagyszerű fejlemény ez: Fernando meg akarja csinálni a Tripla Koronát, a McLaren pedig 38 évnyi távollét után tér vissza. Alonso még sohasem versenyzett oválpályán, de kap majd egy privát tesztnapot Indianapolisban, aztán pedig rengeteget gyakorolhat még májusban. És Alexander Rossi tavaly megmutatta, hogy egy újonc is képes lehet nyerni. Ennek a sztorinak a hősei Alonso, Zak, Michael [Andretti] és Stefan.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: