DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ez lehet a kulcs új F1-es csapatok érkezéséhez

Noha a Haas révén tavaly bemutatkozott egy gárda a sportágban, hét év alatt három is megszűnt, komoly aggodalmakat vetve fel az F1 anyagi helyzetét illetően. Jean Todtnak és Ross Brawnnak is vannak ötletei a tendencia megfordítására.

2010-ben három új csapat, a Hispania, a Virgin és a Lotus csatlakozott az F1 mezőnyéhez, melyek több névváltoztatás után 2017 elejére folyamatosan kimúltak – utoljára a Manor húzta le a rolót, miután nem találtak új befektetőt. A kisebb gárdák nehéz helyzete leginkább a sportág bevételeinek igazságtalan elosztására vezethetőek vissza, ez viszont 2020-ig betonbiztos és szerződésben rögzített. A Liberty Media szinte első tervei között említette meg az anyagi egyenlőséget, ez pedig amellett, hogy stabil jövőt biztosítana a szerényebb büdzséből gazdálkodóknak, akár új gárdák is kedvet kaphatnak a bemutatkozáshoz.

A jelenlegi rajtrács 26 autót bírna el, tehát még három alakulatnak van hely az F1-ben – Jean Todt FIA-elnök pedig úgy véli, hogy ki kell tölteni a réseket. „Ennek egyetlen módja a bevételek újraelosztása, amely viszont nem az FIA problémája” – idézte a franciát a Motorsport. „Probléma, de nem a mi asztalunk. Az a véleményem – melyet többször is hangoztattam már –, hogy a Forma-1 a motorsport csúcsa, remek show, de túl sokba kerül. Meg kell néznünk, hogyan tehetjük még vonzóbbá a jövőben.”



Az F1 sportszakmai ügyvezető igazgatója, Ross Brawn meg van győződve arról, hogy a száguldó cirkusz marketingstruktúrájában történő változásból is profitálni fognak a résztvevők. „A költségek nagyon fontosak – kollégáim olyan környezetben nőttek fel, ahol a sportcsapatok jövedelmező vállalkozások. Az a célunk, hogy a gyári támogatással nem rendelkező gárdák számára is kedvezőbb környezetet alkossunk. Szeretnénk gyártókat is itt látni, hiszen fontos a támogatásuk, de egyúttal élhetővé szeretnénk tenni a sportágat a privátoknak is.”

„Ott van például néhány NFL-csapat piaci értéke: a Dallas Cowboys lassan eléri az egész F1 értékét, ez pedig kicsit furcsa, nemde? Az amerikai fociban volt idő, amikor nagyon torz volt a bevételek elosztása, és két csapat kaparintotta meg az összeg nagy részét, a többiek pedig szenvedtek. Az egyenlőség érdekében viszont mindkét csapat feladta kedvezményezett pozícióját. Mivel igazságosabb volt a pénzelosztás, többen jutottak szóhoz, és még a két korábbi, kiemelkedő csapat is többet keresett, mert a sport sikeresebbé vált. Vajon nem lehetne ebből tanulnunk valamit?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: