DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ennyi lehet a Honda lemaradása a Mercedeshez képest

A jelenlegi F1-ben talán semmi sem egyértelműbb annál, hogy a Honda a leggyengébb erőforrás a mezőnyben - de pontosan hány lóerővel kullognak a legjobbnak tartott Mercedes mögött?

Bár motortéren egyelőre status quo uralkodik, az utóbbi hetekben elég sok pletyka merült fel a McLaren-Honda körül. Szakítanak, vagy sem, érkezik-e a Mercedes vagy sem, lesz-e saját motor, vagy sem – ez utóbbit Zak Brown nemrég határozottan cáfolta. Talán csak a McLarennél nem hajlandóak elismerni, hogy hiába a gyenge motor, karosszériájuk sem éppen ütőképes, egy valami viszont tény, hogy a japánoknak rengeteg tennivalójuk még addig, amíg legalább a „jó” minősítést megkapják majd a wokingiaktól.



Az Autosport szakértője, Gary Anderson szokás szerint ezúttal is kérdezz-felelek stílusban elmélkedett a rajongókat érdeklő témákról – egy olvasó a motorhelyzet állására volt kíváncsi, pontosabban arra, hogy mekkora a Honda lemaradása a Mercedeshez képest. „Hallunk számokat innen-onnan, de senki sem tudja igazán” – írta az egykori mérnök. „A probléma jobb megértése érdekében fontos tudni, hogy ha a hátrányuk egyenesen kiszámítható lenne, akkor körülbelül egy tized 10 lóerőnek felel meg, így egy másodperc esetén már száz lóerő a lemaradás.”

„Sokan úgy vélik, a különbség akár 180 lóerős is lehet, de nem hinném, hogy ez így lenne, hiszen ez nagyjából annyi, amennyit az ERS hozzátesz a teljesítményhez. Biztos vagyok benne, hogy a Honda 100 lóerőt veszíthet, de csak a kör bizonyos részein. A jelenlegi erőforrások annyira összetettek, hogy a történet nem csak a teljesítmény leadásáról szól, hanem a fékezési energia megfelelő eltárolása és a turbó helyes használata is fontos. Ha ezek hibádzanak, kiaknázatlan kapacitásaid maradnak. Ha vissza szeretnének térni az élre, akkor a McLarennek és a Hondának is nagyon sok tennivalója van még, ahhoz pedig, hogy a Mercedes és a Ferrari szintjén legyenek – ahogyan David Coulthard mondaná –, valóságos csoda kellene, és biztos, hogy nem fog megtörténni idén” – tette hozzá Anderson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: