DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ecclestone: Ki akarják törölni az emlékem

A Liberty Media nem tartotta meg neki tett szavát, irigyli az új főnök, Chase Carey helyzetét, a sportág új irányát pedig a luxusétteremhez és hamburgerezőhöz hasonlítja – újra nyilatkozott Bernie Ecclestone.

Januári eltávolítása óta a Formula-1 vezérigazgatói székéből Bernie Ecclestone először kezdett el interjúkat adni, melyekből kiderül, az elválás a sportág tulajdonosától, a Liberty Mediától nem sikerült zökkenőmentesen. Apró sérelmek persze minden szétválásnál vannak, ám általában rejtve maradnak: a mindig is szókimondó Ecclestone azonban nem titkolja, mit gondol az új, amerikai vezetésről.

„Semmit nem tehetek, még a személyzetnek is azt mondták, nem kellene beszélniük velem” – jelentette ki Ecclestone a Mail on Sunday lapnak. „Meg akarnak szabadulni a Bernie-korszaktól, ki akarják törölni a történelmet, amelyet Bernie formált. Mindig ugyanazt mondják, és talán azt hiszik, ettől boldog leszek, de nincs így: ’szuper munkát végzett, de itt az ideje továbblépni.’ Ebben talán igazuk van.”



„Felbosszantott, amikor megkértek rá, hogy álljak félre? Nem mondanám, úgy tekintek erre, mint amikor valaki új autót vásárol. Akkor vezetni is akarja” – magyarázta a 86 éves ex-vezér. Emellett azonban hozzátette, a Liberty nem tartotta meg szavát: „Kissé csalódott voltam, mert még a hatalomátvétel előtt megkérdezték, maradnék-e három évig. Azt feleltem, hogy amennyiben alkalmas és kompetens leszek, igen. Ezért lepett meg, hogy az adásvétel befejezése utáni napon megkértek a távozásra, mert Chase (Carey) akart lenni a vezérigazgató.”

„Én úgy próbáltam irányítani az üzletet, hogy a tulajdonosoknak profitot termeljen. Mikor a CVC el akarta adni a céget, mindent megtettem, hogy profitjuk legyen, és túl tudjanak adni rajta. Hagyták, hogy úgy intézzem a dolgokat, ahogyan szerintem kell. Szörnyen irigylem Chase-t, mert abban a helyzetben van, hogy sok mindent úgy intézhet, ahogyan én szerettem volna, de nem tehettem meg” – tért ki arra, hogy a sport új első emberének, Carey-nek nagyobb döntési szabadság áll majd rendelkezésére.

Az irányt, amelybe a Formula-1 tart, éttermi hasonlattal magyarázta el – a szélesebb körök felé nyitás azt is jelenti, hogy a sport kevésbé exkluzív lesz. „Máshogyan értelmezem, mint mások. Mindenki szeretne olyan étterembe eljutni, ahol nem kap helyet. Ezért voltam szigorú olyan dolgokban, mint a paddockbelépők, a Liberty filozófiája azonban nyitottabb. Nekik amerikai kultúrájuk van, Amerikában pedig mindenki bemehet a paddockba, a bokszutcába, beszélgethet a versenyzőkkel és beülhet az autójukba.”

„Az F1-ben öt Michelin-csillagos éttermünk volt, nem egy hamburgerezőnk. Talán ezentúl többen ehetnek majd nálunk, és lehet, hogy az íz is jobb lesz” – mondta Ecclestone.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: