DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Az amerikaiak azt hiszik, mindent jobban tudnak”

Az F1-es versenyek legyenek olyanok, mint a Super Bowl – hallani mostanában sok helyről. A szkeptikus Max Mosley, az FIA ex-elnöke nem is érti, miért állandóan ehhez a rendezvényhez kell hasonlítani.

Miután megkérdőjelezte a 2017-es szezonban bevezetett szabályokat, a Nemzetközi Automobil Szövetség korábbi elnöke, Max Mosley a sportág új tulajdonosáról, a Liberty Mediáról is beszélt: úgy érzi, az amerikai vállalat laikusként akarja megmondani, mitől lehetne jobb a Formula-1.

„Mindig szükség van körültekintésre: ha valami nem romlott el, nem kell megjavítani” – kezdte egy bölcsességgel a grandprix247.com-on idézett Mosley. „De ezzel tökéletesen tisztában vannak ők is, a Liberty komoly üzletemberekből áll. Azonban hogy képesek lesznek-e mindent jobban csinálni Bernie nélkül, beleértve azokat a dolgokat is, amikben ő jó volt, egyelőre nyitott kérdés.”

„Kívülről szemlélni a dolgokat mindig könnyű” – figyelmeztetett az FIA 1993 és 2009 között ténykedő elnöke. „Olyan, mintha azt mondanám, hogy meg tudnám oldani a lóversenyzés gondjait. De ha oda kerülnék és megpróbálnám, egy rakás problémával szembesülnék, amiről addig nem is hallottam. Persze elképzelhető, hogy nagyon sikeresek lesznek, és elvégzik a munkát.”



Amerikai példával élve a sportág új vezetője, Chase Carey az amerikai futball döntőjéhez akarja hasonlatossá tenni a versenyeket: a McLaren szintén amerikai igazgatója, Zak Brown „21 Super Bowlt” szeretne látni a szezon során, utalva a versenyek körüli felhajtásra és körítésre, melyben számos lehetőség rejlik. Mosley nem érti, miért mindig ezzel az eseménnyel hozakodnak elő.

„Könnyű erről beszélni, bár nem igazán világos, tulajdonképpen mit is jelent. A Super Bowl tényleg annyira csodás dolog? Nem akarok goromba lenni, de az amerikaiak mindig azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, mint bárki más. És a múltból kiderül, hogy ez nincsen épp így.”

„A Liberty helyében megtartottam volna Bernie-t azokra a teendőkre, melyekben kifejezetten jó, mint a promóterekkel és szervezőkkel való egyezkedés” – tért ki Mosley arra, mit gondol Bernie Ecclestone nyugdíjaztatásáról. „Persze minden joguk megvan azt gondolni, hogy képesek jobban irányítani az egész üzletet.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: