DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Veszélyesebb lehet az új szabályokkal az F1?

Max Mosley meglehetősen kritikusan fogalmazott a száguldó cirkuszban idén bevezetésre kerülő változtatásokkal kapcsolatban: úgy érzi, ez a lépés ellentmond az FIA több évtizedes hagyományainak.

Max Mosley 1993 és 2009 között 16 éven keresztül volt a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, ám a sportvezető azóta sem távolodott el a Formula-1-től, amelyben idén komoly szabályváltozások lépnek életbe, hogy az autókat gyorsabbá, a vezetést pedig még nagyobb kihívássá tegyék a pilóták számára. Mosley azonban nem ért egyet ezzel a döntéssel:

„Az én személyes véleményem szerint lehet, hogy rossz irányba mentek el ezzel” – nyilatkozta az ITV News kameráinak. „Én inkább kevesebb aerodinamikára és talán több mechanikai tapadásra szavaztam volna. Eléggé megkérdőjelezhető, ha szánt szándékkal akarjuk gyorsítani az autókat. Mivel az FIA az utóbbi 40-50 évben mindig olyan szabályokat hozott, amivel lassítani akarták őket – lassítani és biztonságosabbá tenni őket, mivel nyilván a nagyobb sebesség nagyobb veszélyt is jelent egyúttal.”

f1-start-grid-back-2016-dppi



Mosley tevékenységét több szempontból is lehet kritizálni, azt azonban valóban nem lehet elvitatni tőle, hogy az ő regnálása alatt vált igazán biztonságossá a száguldó cirkusz – más kérdés, hogy a 2017-es szabályok valóban túl nagy kockázatokat rejtenek-e magukban. Mindenesetre az ex-elnök egy pozitívumot is kiemelt a sportág új tulajdonosának, a Liberty Mediának a tevékenysége kapcsán: szerinte jó döntés volt Ross Brawn kinevezni az F1 sportigazgatójának.

„Ross teljes mértékben érti ezt a sportot, és pontosan tudja, mire van szüksége, mert elképesztően jó elemző agya van. Úgy gondolom, hatalmas érték lesz számukra: Ross hihetetlen, szóval ezen a téren remek döntést hoztak” – vélekedett Mosley, aki ugyanakkor súlyos hibának tartja, hogy Bernie Ecclestone-t eltávolították a vezetőségből.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: