DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Aki szerint hiba volt Ecclestone-t elküldeni

Neki köszönhető, hogy az F1 rég túlszárnyalta a WRC-t vagy Le Mans-t, és még most is sok tudás van a birtokában, amit a Liberty veszni hagy. Régi szövetségese, Max Mosley megtartotta volna Bernie Ecclestone-t.

Korszakváltás történt a Formula-1 élén: közel négy évtizedes uralmát követően már nem Bernie Ecclestone a sportág első embere – a királykategória új tulajdonosa, a Liberty Media átvette az irányítást. Régi szövetségese, Max Mosley, aki 16 éven át volt az FIA elnöke (egyébként korábban, mikor a 70-es években Ecclestone az F1-es konstruktőrök szövetségének vezetője lett, ő volt a jogi tanácsadója) semmiképp sem hagyta volna a 86 éves üzletembert távozni: úgy véli, Ecclestone olyan tudás és kapcsolati tőke birtokában van, ami felbecsülhetetlen a Liberty számára.



„Azt hiszem, nehéz idők várhatnak rájuk. Ecclestone briliáns volt a promóterekkel és szervezőkkel való üzletelésben, és a bajnokság teljes struktúrájának létrehozásában. Ezzel a sok személyes kapcsolattal az új ember nem rendelkezik” – magyarázta Mosley az ITV-nek. „Ha rajtam múlik, megtartottam volna, hogy végezze azokat a dolgokat, melyekben bizonyítottan nagyon jó, én pedig a hiányosságokra koncentrálnék, mint az interaktív televízió, virtuális valóság, közösségi média, satöbbi. Ezeket a Formula-1 korábban figyelmem kívül hagyta, a Liberty viszont nagyon jó bennük.”

Mosley úgy véli, az autósport világában megfigyelhető jelenség, hogy a Formula-1-gyel egyetlen másik széria sem kelhet versenyre, Ecclestone-nak köszönhető: „Az emberek elfelejtik, hogy a rali-világbajnokságban valószínűleg mindig is nagyobb potenciál rejlett, mint az F1-ben, és talán még Le Mans-ban is. De Bernie megérkezett, és sokkal nagyobbá tette a sportot. Amikor az FIA elnöke voltam, állandóan azon gondolkodtam, miért ne lehetne egy Bernie-nk a ralik vagy a hosszútávú versenyek világában. De mégsem volt soha. Pedig ezekből a sportokból is lehetne akkora bizniszt építeni, mint a Formula-1-ből.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: