DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ki mekkora eséllyel vág neki 2017-nek?

Bár még bő két hónap van az F1-es szezon rajtjáig, a mezőny a fennmaradásért küzdő Manort leszámítva már összeállt, így a fogadóirodák is megtették tétjeiket az előttünk álló évad esélyeit illetően.

Miután komoly szabályváltozások jönnek idén, s még az erőviszonyokról egyébként sem sokat eláruló tesztek sem kezdődtek el, tényleg abszolút a sötétben tapogatózhatunk az esélyeket illetően, a fogadóirodák szerint azonban így is a Mercedes háromszoros világbajnoka, Lewis Hamilton a fő favorit 2017-ben: az ő végső sikerére 2,2-es oddsszal lehet fogadni.

Míg az elmúlt három évben végig a Mercedes párosa dominált, most a szakértők is arra számítanak, hogy megtörhet az egyeduralmuk. Ennek megfelelően az újonnan leigazolt Valtteri Bottas csak a harmadik helyre fért oda, megosztva Daniel Ricciardóval (5,0-s szorzó). A második helyen ugyanis Max Verstappen áll, méghozzá 3,75-ös szorzóval – úgy tűnik, a fogadóirodák is leginkább a Red Bullban bíznak.

hamilton-verstappen-2016-dppi



A négyest Sebastian Vettel követi a sorban, a ferraris azonban már 15-szörös szorzóval rendelkezik, megelőzve a McLaren-Honda előző két évi formájának fényében meglepően előkelő helyen szereplő Fernando Alonsót. Utánuk következnek a csapattársak, Kimi Raikkönen és a kvázi-újonc Stoffel Vandoorne, az első tíz közé pedig Sergio Perez (Force India) és Nico Hülkenberg (Renault) fért még be – utóbbi vb-címére már 101-szeres az odds. A legkevésbé esélyesnek Marcus Ericssont tartják – pedig csapatfőnöke nemrég pozitívan nyilatkozott róla –, nem számolva természetesen a túlélésért küzdő Manort, akiknek értelemszerűen még nem ismert a felállása.

Ami a konstruktőrök versenyét illeti: a fentiek fényében nem meglepetés, hogy a Mercedes vezet (1,66) a Red Bull (2,5) és a Ferrari (9-szeres szorzó) előtt. A McLaren feltámadásában itt is bíznak, hiszen a wokingiak a negyedikek (21,00), majd következik a tavaly bravúros negyedik helyezést elérő Force Indiát megelőző Renault. A sor végén a Sauber található – érdekesség, hogy még a Manornak is több esélyt adnak, mint a svájciaknak. Az esélyek persze a tesztek függvényében még változhatnak, tiszta képet pedig úgyis csak Melbourne-ben kapunk az erőviszonyokról – vagy még ott se…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: