DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Újabb fontos lépés az F1 tulajdonosváltásában

Habár a Liberty Mediára hosszú ideje „új tulajdonos”-ként hivatkozik a média, a sportág nem egyik napról a másikra cserél gazdát: a három fontos feltétel közül a második teljesült.

Az amerikai médiacég szeptemberben jelentette be, hogy az F1 többségi tulajdonosává válik, és első lépésben 19,1 %-os részesedést vásárolt a sportágból. Hogy a teljes adásvétel megtörténhessen, három fontos feltétel teljesülésére van szükség: a trösztellenes hatóságok engedélyére különböző országokban, a Liberty Media tulajdonosainak jóváhagyására, valamint az FIA engedélyére.

Az első, a hatóságok engedélye már decemberben megérkezett, tegnap pedig Coloradóban összeültek a Liberty részvényesei is, akik a motorsport.com értesülése szerint rábólintottak a tranzakcióra – vagy hogy a hivatalos közlemény szavait idézzük: „elfogadták a javaslatot, amely a Formula-1 függőben levő adásvételéhez kapcsolódó, Liberty Media Series C törzsrészvényének kibocsátására vonatkozik.”



Egy másik formális döntés is született: a „Liberty Media Group” neve ezentúl „Formula One Group” lesz, a „Liberty Media törzsrészvény” pedig a „Liberty Formula One” törzsrészvény nevet fogja viselni. Az átnevezéseknek az adásvétel mögött álló, bonyolult tulajdoni viszonyok miatt van jelentősége: az anyavállalat, a Liberty Media ugyanis nem közvetlenül, hanem a Liberty Media/Formula One Groupon keresztül birtokolja az F1-et.

Miután a tulajdonosok is áldásukat adták, már csak az FIA jóváhagyására van szükség, hogy befejeződhessen a sportág adásvétele. Erre egészen hamar sor kerülhet, az FIA Motorsport Világtanácsa ugyanis rendkívüli találkozót tart szerdán. Az összes F1-es részvény 2017 első negyedévében kerülhet az amerikai vállalat – pontosabban, ahogy fent is említettük, a már Formula One Group néven ismert szervezet, melynek tulajdonosa a Liberty Media – kezébe. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: