DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Elhárult az akadály az F1 megvásárlása elől

A Liberty Media egyelőre 18 %-os tulajdoni hányaddal rendelkezik: a cég most megkapta a hivatalos engedélyt, hogy folytassák a tranzakciót, amely tavasszal fejeződhet be.

A Formula-1 megvásárlása nem egyik percről a másikra történik: az „új tulajdonos”-ként emlegetett Liberty Media valójában csak 18 %-os részesedést vásárolt szeptemberben a Formula-1 mögött álló cégből, a Delta Topco vállalatból. A tranzakció befejezéséhez még várni kell, hivatalos engedélyekre és persze a 4,4 milliárd dolláros vételár maradék részére van szükség: épp ezért lehetett gyakran olyan híreket olvasni, melyek szerint nem garantált, hogy a beharangozott tulajdonosváltás valóban meg is fog történni.



Az Autosport lap szerint három fontos kritériumnak kell teljesülnie, hogy ilyen jelentős tulajdonrész gazdát cseréljen: az első ezek között a trösztellenes hatóságok engedélye a különböző országokban. A Liberty Media beszámolója szerint ez a feltétel teljesült, a versenyhivatalok megadták az engedélyt.

A következő lépcsőben a Liberty tulajdonosainak kell jóváhagyniuk az ügyletet, akik január 17-én ülnek össze rendkívüli találkozóra. Végül az FIA engedélyét kell megszerezni. Ha ezt is megkapják, az adásvétel 2017 első negyedévének végén valósulhat meg.

Szükség van persze a maradék összeg előteremtésére is: ebbe az irányba is fontos lépés történt a héten, mikor az amerikai médiavállalat befektetőket talált, akik 1,55 milliárd dollárral járulnak hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: