DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A McLaren vezérigazgatója még mindig kínosan érzi magát

A wokingi F1-es alakulat élére novemberben kinevezett Zak Brown jó viszonyt ápol elődjével, Ron Dennisszel, ezért még mindig furcsa számára, hogy most ő irányítja a gárdát.

A magát McLaren-szurkolónak tartó Zak Brown nemrég elmondta, hogy a Forma-1-nek milyen utat kellene követni annak érdekében, hogy hatékonnyá váljon, a Sky Sports-nak pedig azt is elmesélte, milyen viszont ápol Ron Dennisszel, akit a többségi tulajdonosok meglehetősen furcsa körülmények között távolítottak el a McLaren vezérigazgatói székéből két hónappal ezelőtt. „Nagyjából tíz éve ismerem Ront és a McLarent” – mondta az amerikai üzletember. „Két szponzor miatt vettük fel egymással a kapcsolatot, amelyeket a McLarenhez vittem: a Johnny Walker és a Hilton még mindig az alakulattal van. Remek viszonyt alakítottunk ki egymással az évek alatt. Ő mindig nyitva hagyta az ajtót számomra, különösen az utóbbi időszakban, én viszont mindig elkötelezett voltam a Just Marketing International és a CSM felé, amely cégeket eladtam nemrég.”

Brown (jobbra) és a McLaren egyik részvényese, Mansour Ojjeh


„Ron tudtára adtam, amikor a szerződésem végéhez közeledtem, az ajánlat pedig a vállveregetős ’Miért nem csatlakozol hozzánk?’-tól egészen az előttem álló szerződésig jutott. Ez a tavalyi év elején történt, amikor úgy döntöttem, nagy erőkkel szeretnék visszatérni a motorsportba. Ron folyamatosan győzködött arról, hogy dolgozzak a csapatnál, majd bemutatott a részvényeseknek is, akik mindhárman jó ötletnek tartották volna, ha csatlakozom hozzájuk. A legnagyobb része annak, amit most csinálok, arra még Ron kért meg annak idején, így a munkám nem igazán tér el a korábbitól.”

Brown kitért arra is, hogy milyen érzés annak a helyén ülni, aki naggyá tette a McLarent: „Hogy őszinte legyek, kicsit még mindig kínosan érzem magam. Nagyon nagy tisztelettel adózok a három részvényes felé, akikkel remek kapcsolatot tudtam kiépíteni az utóbbi időszakban. Büszke vagyok arra, hogy értük dolgozhatok, így amikor nem jönnek ki egymással, az én helyzetem kissé kényelmetlenné válik, hiszen mindhármuknak örömet akarok szerezni. Azóta megtanultam, hogy a legjobb, ha leszegem a fejem, és próbálok világbajnokot faragni az istállóból, mert bár vannak nézeteltéréseik, abban mindannyian megegyeznek, hogy bajnokok akarunk lenni.”

„Ezért nem szólok semmit, és próbálom megtartani mindegyikükkel a kapcsolatunkat. Jóban vagyok Ronnal, gyakran beszélünk egymással, így remek a helyzetem, még ha néha kissé kényelmetlen is” – mondta az üzletember, majd a jövővel kapcsolatban így fogalmazott: „Mindenki izgatott. Részletekbe menően tanulmányoztam a tavalyi autót, hogy hol sikerült fejlődnünk, ezért optimistán várjuk a folytatást. Az utóbbi néhány év nehezen alakult, ám tavaly remek autót sikerült megalkotnunk. Ha a Honda is előre tud lépni, és olyan teljesítménybeli javulást tudunk elérni most, mint 2015 és 2016 között, akkor jó úton haladunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: