DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Toto Wolff F1-es pilóta is lehetett volna

A Mercedes motorsportfőnökéről ismert, hogy valaha maga is versenyzett, azt viszont csak most árulta el, hogy egyszer Formula-1-es ajánlatot kapott – visszautasította.

A 44 esztendős Toto Wolff a 90-es évtized elején kezdte el formaautós karrierjét, majd később, 2006-ig GT-versenyeken tűnt fel, ahol néhány nemzetközi szinten jegyzett versenyen győzelmet szerzett. Egyik legfontosabb eredménye azonban 1994-re datálható: a rangos nürburgringi 24 óráson győzött ebben a szezonban. Ennek köszönhetően került legközelebb versenyzőként befutott karrierje alatt a Formula-1-hez.

„Miután megnyertem a nürburgringi versenyt 1994-ben, ajánlatot kaptam a Formula-1-ből” – kezdte Wolff az F1i.com-nak adott interjúban. A folytatásból kiderül, hogy beugró szerepre kérték fel: „Az egyik akkori szponzorom éppenséggel Karl Wendlingert is támogatta az F1-ben. Mikor Karl súlyosan megsérült Monacóban, megkérdeztek engem, érdekelne-e, hogy elfoglaljam a helyét a Saubernél.”



Wolff azonban már érezte, hogy nagy jövő nem vár rá a formaautózásban: „Akkoriban teljes mértékben tudatában voltam annak, hogy nem leszek sikeres az F1-ben, mert kissé túl magas és túl nehéz is voltam. Minden esély az ellen szólt, hogy jó karriert futhatnék be az F1-ben vagy bárhol másutt.”

„Meg is mondtam nekik, hogy pénzkidobás lenne. Ekkor döntöttem el, hogy nem hajszolom tovább azt az álmot, hogy profi versenyzővé válok. Ez 1994 májusában történt” ­– mondta Wolff, aki végül csapatvezetőként jutott el arra a szintre, ahova pilótaként sosem tudott volna: a Mercedest irányítva három világbajnoki címet szerzett, csapata formáját tekintve pedig további sikerekre is kilátás van.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: