DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év pillanata

Minden évnek vannak olyan mozzanatai, melyek hosszú időre emlékezetesek maradnak – szezonértékelő sorozatunk utolsó előtti részében a legszebbek közül válogattunk.

Hagyományainkhoz híven idén is egy nagy évértékelő sorozattal zárjuk a szezont, melyben egészen december 31-ig minden nap egy cikkben felidézzük a 2016-os idény legjeit a legjobb versenyzőktől a legnagyobb bukásokon és botrányokon át egészen az év poénjaiig. A sorozat utolsó előtti részében az év legszebb pillanatait vesszük sorra.

Balogh Tamás: Bár a híresztelések szerint még nem biztos, hogy Felipe Massa valóban végleg búcsút int az F1-nek, de ahogy a „kis brazil” - akinek pályafutásában sokkal több is lehetett volna, ha nincs az utolsó fél kör 2008-ban, a hungaroringi baleset vagy a hockenheimi csapatutasítás - az interlagosi kiesése után végigsétált a bokszutcán, az az egész szezon legmeghatóbb pillanata volt. Nico Rosberg hosszú évek kemény munkájával elérte, hogy minden idők egyik legjobb pilótáját legyőzve világbajnok lett a Formula-1-ben: a német diadala a kitartás és az akaraterő diadala is volt egyben. Max Verstappen pedig első Red Bullnál töltött versenyén rögtön győzni tudott, s ezzel a valaha volt legfiatalabb F1-es futamgyőztes lett – ez a pillanat ugyancsak az év legemlékezetesebbjei közé tartozik.

1. Massa interlagosi búcsúja
2. Rosberg világbajnok Abu Dhabiban
3. Verstappen nyer Barcelonában

Berta Kitti: Az év egyik legmeghatóbb és legszebb pillanata számomra Felipe Massa búcsúja volt hazai közönsége előtt. Habár a brazil szeretett volna minél jobb eredményt elérni Interlagosban, méltó módon búcsúztatták őt a rajongói kiesését követően. A Haas új csapatként pedig rögtön a szezonnyitón szép pillanatokat szerzett az F1 rajongótábora számára: debütáló istállóként pontot szereztek, ami mindenképpen említésre méltó teljesítmény.

1. Felipe Massa búcsúja a Brazil Nagydíjon
2. Nico Rosberg világbajnok
3. Haas pontszerzése az Ausztrál Nagydíjon

Bognár Viktor: A 18 éves versenyző sikere még 2100-ban is ott lesz a leghihetetlenebb sztorik között, szóval ha valamikor, hát ott tényleg sporttörténelmet láttunk. Massa búcsúját hollywoodi dramaturgiával fűszerezték meg a körülmények a biztonsági autóval és a lezárt bokszutcával. Ha pedig létezik nagy küzdelmek árán, hősiesen, az esélyekkel dacolva kiharcolt megérdemelt siker, akkor az Nico Rosbergé, aki minden erejét kifacsarta magából, mire Abu Dhabiban bajnokként áthaladt a célvonalon.

1. Verstappen nyer Barcelonában
2. Massát búcsúztatják Interlagosban
3. Rosberg beteljesíti álmát

Czinege Ádám: Massa a kiesése után brazil zászlóval sétálva, pityeregve tért vissza a bokszutcába, ami egyértelműen az év legmeghatóbb pillanata volt számomra. A Ferrari, a Mercedes és a Williams szerelői is tapsolva köszöntötték a brazilt. Rosberg aláírt egy magyar zászlót a dobogón, amit belengettek neki a monzai emelvényre, ez is bizonyítja, hogy magyarok mindenütt vannak! Az újdonsült világbajnok a célegyenesben égetett gumit, miután megnyerte a világbajnoki címét, majd kiszállt az autóból, és egy „csókot adott” a Mercedesének.

1. Massa búcsúja Brazíliában
2. Rosberg aláírja a magyar zászlót Olaszországban a dobogón
3. Rosberg világbajnoki ünneplése

Dezső Attila: Még évek múlva is olyan ikonikus momentumok között fogjuk emlegetni a Felipe Massa brazíliai kiesését követő pillanatokat, mint amikor Michael Schumacher szerelői nyakába borult 2006-ban, vagy Suzukában, vagy amikor Mika Hakkinen elsírta magát a monzai fák alatt 1999-ben. Ez visszahozott valamit a sportág emberi oldalából, mely oly kevésszer tűnik fel manapság. Nico Rosberg első, és minden bizonnyal utolsó bajnoki címének örülhetett a szezonzáró végén, talán csak Lewis Hamilton népes rajongótábora volt az, amely nem ünnepelt vele együtt. Sepangban pedig egy olyan dobogót láttunk, amely egy párhuzamos univerzumban teljesen normálisnak számítana: önfeledt pilóták a dobogón, melyet Daniel Riccardo minden társára és csapatfőnökére is „kiterjesztett” shoey-ja koronázott meg.

1. Massa búcsúja Interlagosban
2. Rosberg ünneplése Abu Dhabiban
3. A malajziai dobogó

Fűzi András: Torokszorító látvány volt, ahogy Felipe Massa mindenkitől búcsút vett hazai közönség előtt a Brazil Nagydíjon, számomra ez volt az év legnagyobb pillanata.

1. Massa búcsúja a Brazil Nagydíjon
2. Verstappen győzelme a Spanyol Nagydíjon
3. Rosberg világbajnok Abu Dhabiban

massa-interlagos-bucsu-3



Gellérfi-Csizmadia Gergő: Michael Schumacher első visszavonulása óta egyetlen F1-es pilóta sem kapott olyan búcsút a királykategóriától, mint Felipe Massa – talán nem túlzás azt állítani, hogy azon ritka esetek egyike volt ez, amikor egy kiesést nem igazán bánhatott senki. Nico Rosberg bajnoki címe sokakból komoly érzelmeket szabadított fel: nem csupán egy minden szükséges áldozatot meghozó versenyző ért fel a csúcsra, de egyúttal egy olyan dolgot is végrehajtott a német, amit korábban többek közt Barrichello vagy épp Webber hiába próbált – korszakos nagyság csapattársa ellenében tudott győzni. A harmadik helyre egy számomra sokat jelentő pillanat került: a rengeteget szidalmazott újgenerációs F1-es autók a versenyhétvégék abszolút sebességrekordjának megdöntésével igazolták, hogy a sportág nem lett lassabb a turbók bevezetésével, bármit is mondjanak a fanyalgók.

1. Massa búcsúja
2. Nico Rosberg világbajnok
3. Megdől az F1-es sebességrekord

bottas-mexiko-2016

Gobodics Tamás: Mindhárom eseményre nagyon sokáig fogunk emlékezni, a brazilnak sorfalat állt a bokszutca hazai versenyén, ezt szerintem nem felejtjük el – ahogy azt sem, hogy Rosberg felért a csúcsra és világbajnokként ünnepel. Ide tartozik még Verstappen barcelonai sikere is, amikor érezhettük, hogy egy történet elkezdődött…

1. Massa búcsúja
2. Rosberg bajnok lesz
3. Verstappen nyer

rosberg-vilagbajnok-2016

Strommer Benjamin: Amikor azt hittük, a Mercedesek dupla kiesése a Spanyol Nagydíj legdöbbentőbb történése, nagyot tévedtünk, hiszen Max Verstappen a szemünk láttára írt történelmet, a legfiatalabb pilótaként megnyerte első versenyét a Red Bull-lal, ahova tíz nappal azelőtt került be. Hasonlóan váratlan siker volt a Haas hatodik helye első nekifutásra, a legmeghatóbb percekről pedig Felipe Massa gondoskodott Interlagosból, aki úgy köszönt el az F1-től, mint előtte valószínűleg még soha senki.

1. Verstappen győz Barcelonában
2. Massa búcsúja Interlagosban
3. A Haas pontot szerez a bemutatkozásán

A végeredmény: Az év legszebb pillanatainak listájából egy esemény emelkedett ki: Felipe Massa interlagosi búcsúztatása szinte minden szerzőnél az első helyre került, s akiknél nem, azoknál is a másodikra. A második és a harmadik helyen két emblematikus győzelem, Rosberg világbajnoki sikere és Verstappen barcelonai ünneplése osztozott, míg ezeken kívül csak a Haas „pontos” bemutatkozása kapott egynél több Formula-újságírótól szavazatot.

1. Felipe Massa interlagosi búcsúztatása
2. Nico Rosberg megnyeri a világbajnoki címet
3. Max Verstappen győz Barcelonában
4. A Haas fantasztikus bemutatkozása
5. Nico Rosberg aláírja a magyar zászlót Barcelonában
6–7. A malajziai ünneplés és az F1-es sebességrekord megdőlése

massa-interlagos-bucsu-1

Az év pilótája: 1. Daniel Ricciardo, 2. Nico Rosberg, 3. Max Verstappen
Az év csapata: 1. Mercedes, 2. Red Bull, 3. Force India
Az év meglepetése: 1. Haas, 2. Force India, 3. Kimi Raikkönen
Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Williams, 3. Sauber
Az év újonca: 1. Pascal Wehrlein, 2. Stoffel Vandoorne, 3. Esteban Ocon
Az év versenye: 1. Brazil Nagydíj, 2. Spanyol Nagydíj, 3. Monacói Nagydíj
Az év előzése: 1. Verstappen-Rosberg, 2. Verstappen Perez (Interlagos), 3. Raikkönen Nasr (Hungaroring)
Az év bukása: 1. Alonso és Gutierrez (Melbourne), 2. Magnussen (Spa), 3. Ericsson (Silverstone)
Az év botránya: 1. Vettel beszól Whitingnak, 2. A Mercedes balhéi, 3. Orosz rajtbaleset és Kvjat lefokozása
Az év híre: 1. Rosberg visszavonul, 2. A Red Bull Kvjatot Verstappenre cseréli, 3. Massa visszavonul
Az év pillanata: 1. Massa búcsúztatása, 2. Rosberg megnyeri a bajnoki címet, 3. Verstappen győzelme

A sorozat eddigi részeit ide kattintva érheted el!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: