DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Bianchi emlékére tér vissza a Francia Nagydíj

Egy hétfői párizsi sajtótájékoztatón hivatalosan megerősítették azt a pár napja ismert feltételezést, miszerint 2018-tól a Paul Ricard versenypályán visszatér az F1-es naptárba a Francia Nagydíj.

Az ország Formula-1-es futamának visszahozása már szinte azóta folyamatosan napirenden van, hogy 2009-re kikerült a naptárból a Magny-Cours-i pályával együtt. A sport történetének egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező nagydíja kilenc évnyi kihagyás után fog visszatérni a körforgásba, hiszen az utóbbi tárgyalások révén bérelt helyet szerzett magának 2018-ra.

A párizsi bejelentésen Christian Estrosi, a Paul Ricard-i helyszínt magába foglaló Provence-Alpes-Cote d’Azur régió első embere szólalt fel, de mellette ott volt két jól ismert F1-es személyiség is, akik szintén aktívan részt vettek a nagydíj jövőjének biztosításában: Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója, valamint Cyril Abiteboul, a Renault ügyvezető igazgatója.

Paul Ricard Circuit



„Ma egyértelműen, határozottan és véglegesen bejelentem, hogy 2018 nyarán visszatér a Francia Nagydíj a Paul Ricard versenypályára” - szögezte le Estrosi. „Büszkék vagyunk erre, hiszen 2018-ban tíz éve lesz, hogy utoljára nagydíjat rendeztünk, ez a mostani megállapodás pedig nagyszerű győzelem mindazoknak, akik ezen siker érdekében dolgoztak.”

„Hadd tegyek említést nizzai versenyzőnkről, Jules Bianchiról, aki eltávozott közülünk. Ezt a visszatérést szeretném az ő emlékének ajánlani. A gondolataim továbbra is a családjával vannak. Rajta kívül olyan személyek is eszembe jutnak, akiket ugyan nem ismertem, de nagyban hozzájárultak a francia motorsportsikeréhez. Jean Behra az egyikük, akire a sport egy kiemelkedő alakjaként tekintünk.”

Franciaországot egy ideje már elkerülik a sikerek a Formula-1-ben. Ebben az évezredben egy ideig versenyzőknek is híján voltak, és noha 2013-ban egy fellendülés következtében négy francia is állandó tagja volt a mezőnyben, a legnagyobb tehetségnek tartott Bianchi tavalyi halála ismét visszavetette a lendületet. Jelenleg Romain Grosjean és Esteban Ocon képviselik az országot, a Renault idei visszatérésével pedig már a csapatok között is képviselteti magát a nemzeti trikolor. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: