DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen miatt akarnak szabályváltozást a riválisok

Max Verstappen nem fogja kedvenc napjai között számon tartani az austini hétvége péntekjét, ahol ő került kereszttűzbe a versenyzői eligazításon. Állítólag még Kimi Raikkönen is érvelt, egyhuzamban három percen át.

A Red Bull fiatal titánja számára persze bizonyára nem szokatlan az ilyen helyzet, hiszen a szezon során többen is panaszkodtak már agresszív, a szabályosság határait súroló manőverei, leginkább védekezései miatt. A legutóbbi futam is egy ilyen vitás megmozdulással ért véget, amikor Lewis Hamilton előtt zárta be az ajtót az utolsó pillanatban, már fékezés közben irányt váltva - a versenybírók azonban nem találták büntetendőnek a manővert.

verstappen-red-bull



Ennek hatására is a pénteki versenyzői eligazításon Verstappen volt az egyik fő téma, hiszen az Auto Motor und Sport értesülései szerint Hamilton, Sebastian Vettel és Romain Grosjean is felszólalt, és azt a javaslatot tárták Charlie Whiting versenyigazgató elé, hogy az FIA vezessen be egy új szabályt, amelyben a telemetriai adatok alapján felügyelnék a fékezés alatti irányváltásokat, és minden esetben szankcionálnának az ilyen vétségekért.

Egyelőre nincs hír arról, hogy Whiting elfogadta volna az ötletet a változtatásra (közben már lett), pedig a pilóták többsége ebben az ügyben most tényleg egy oldalra állt. Egy meg nem nevezett csapatfőnök úgy értesült, hogy még Kimi Raikkönen is felszólalt, és egy háromperces monológot is elmondott a témában, ami jelzi, hogy a hagyományosan szótlan finn is komoly problémaként tekint az ügyre - annál is inkább, hiszen ő is többször belekóstolhatott már Verstappen stílusába a pályán.

A német forrás Nico Hülkenberg ezirányú aggodalmát idézi: „Ne kelljen már egy balesetnek történnie ahhoz, hogy változtassunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: