DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Rosberg félne versenyezni önjáró autó ellen

A mesterséges intelligencia által irányított versenyautók hamarosan megejtik debütálásukat - érkezésüket pedig a szakmában vegyes véleményekkel fogadják. Nico Rosberg is csak egy bizonyos módon tudja elfogadni ezt az innovációt.

A Formula-E betétsorozataként szolgáló Roborace keretein belül várhatóan 2017-ben startol majd el az önjáró versenyautók küzdelme, amely során tíz csapat két-két gépe küzd majd meg egymással. Kétségtelen, hogy az automata gépjárművek hamarosan a személyautózásban is megkezdik majd térhódításukat, az egyelőre kiforratlan és sokak által megbízhatatlannak tartott technika népszerűsítésére azonban a versenypályák kiváló táptalajul szolgálnak.

Rosberg szerint nincs is baj azzal, hogy a Roborace teret enged a kísérletezésnek, ám úgy gondolja, hogy hiba lenne, ha valaha is ezen az egy specifikus sorozaton túllépne a mesterséges intelligencia használata az autóversenyzésben - a pilótákra ugyanis szükségük van a nézőknek, hiszen az ő érzelmeikkel tudnak igazán azonosulni.

 rosberg



„[Az önjáró technológia kiterjedése] a versenyzés végét jelentené, hiszen a nézők a pilóták miatt követik a sportot, azt akarják látni, ahogy emberek küzdenek meg egymással. Azt szeretik nézni, ahogy mindannyian a határokat feszegetjük. A versenyzés automatizálása tehát mindenképpen rossz irány lenne” - mondta Rosberg egy a UBS által rendezett beszélgetés során Szingapúrban.

„Persze ha egy teljesen önálló sorozatként működne, akkor nagyon érdekes is lehet, ahogy a csapatok megalkotják ezeket a mesterséges intelligenciával működő és egymással versenyző autókat. Az egész csakis a technológiáról szólna, ami tényleg izgalmasan hangzik.”

Az esemény során Rosbergnek egy különleges megmérettetésben is részt kellett vennie, amelyben ellenfele NAO, egy 59 cm magas, mesterséges intelligenciával működő robot volt. Rosbergnek és NAO-nak is négy, F1-gyel kapcsolatos kérdésre kellett válaszolnia a játék során, s a Mercedes versenyzője végül a döntőfordulóban jobbnak bizonyult szokatlan riválisánál.

Amikor Rosberget megkérdezték, hogy vállalkozna-e egy versenyre egy önjáró autóval szemben valamelyik pályán, elgondolkodtató indokkal zárkózott el egy ilyen lehetőségtől.

„Aggódnék, hiszen a versenyzők között létezik egy bizonyos fokú tisztelet, így tudjuk, hogy mit lehet és mit nem lehet megtenni egymás ellen, illetve hogy hol vannak a veszélyesség határai. Egy önjáró autóban nem lehetne azonnal megbízni, mindenképpen időre lenne szükség, hogy lassan kiismerjük a viselkedését, és hogy megbizonyosodjunk róla, tényleg tudja-e, mit csinál. De még így is bármelyikünk számára nehéz lenne megbízni a mesterséges intelligenciában a jövőben” - fejtette ki véleményét a 31 éves német, aki Szingapúrban 200. F1-es versenyére készül.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: