DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Massa nagyon ideges volt a bejelentés előtt

A brazil pilóta az Olasz Nagydíj előtt jelentette be visszavonulását az F1-től - állítása szerint soha nem volt még ilyen ideges, még a piros lámpák kialvásakor sem.

Felipe Massa minden hétvége után saját írásban emlékezik meg legutóbbi versenyéről a Motorsport.com-on - az Olasz Nagydíj után született írása azért különösen érdekes, mert ebben összegzi visszavonulása kapcsán felmerült érzéseit. „Most már elmondhatom: nagyon idegesen érkeztem Monzába. Csak arra tudtam gondolni, hogy mit mondok majd a csütörtöki sajtótájékoztatón, amikor be fogom jelenteni a visszavonulásomat az F1-től” - írta a brazil.

„Hihetetlen módon idegesebb voltam, mint egy verseny rajtja előtt. De valamilyen szinten vártam is, hogy így lesz, hiszen sosem jelentettem még be a visszavonulásomat. Nem tudtam, hogy hogyan fogok reagálni, amikor az érzelmeim átveszik a terepet, vagy hogy mit fognak szólni azok, akik jelen lesznek. Az első válasz akkor érkezett, amikor belépem a motorhome-ba, hiszen a Williams nagyszerűen felkészült erre az eseményre. Nagyon sok ismert arcot láttam, többet, mint amennyit el tudtam volna képzelni, mindazonáltal azt vettem észre, hogy akárcsak én, a többiek is izgatottak.”

„Voltak ott újságírok, személyzetisek, barátok, és olyanok is, akik csak a munkájukat végezték, de ők is nagyszerűen fogadtak. Az F1 világa nem mindig könnyű az intenzív küzdelmek miatt, de amikor a beszédem végére értem, soha véget nem érő üdvrivalgás kezdődött. Ez még felemelőbb érzés volt, és el kell mondjam, hogy nem minden nap lát ilyet az ember. Kivételesnek éreztem magam. Volt egy másik aspektusa is, hogy miért Monzát választottam a bejelentés színhelyéül. Ahogyan múlt héten is mondtam, az elsődleges motiváció Michael Schumacher volt, de közrejátszott az a döntésem is, amikor 1999 végén elhagytam Brazíliát annak érdekében, hogy a formaautózásban tudjam folytatni a karrierem.”

A brazil pilóta elmondta, hogy jól döntött, amikor átjött az öreg kontinense, kiemelve, hogy nem a mások által járt utat kezdte el. „Csakis Olaszország lebegett a szemem előtt, noha mindenki más Nagy-Britanniába ment. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen hamarosan bekerültem a Ferrari fiatal pilótákat nevelő programjába - ez néhány évig titoknak számított. Nagyon sokkal tartozom Olaszországnak, különösen azért, mert a családom is innen származik. Monza kitűnő választás volt.”

„Egy dologra viszont nem gondoltam előtte, az pedig az volt, hogy amikor belépsz a paddockba, nagyon közel kerülsz a szurkolókhoz. Ennek köszönhetően pedig egész hétvégén rengeteg csodás pillanattal gazdagodtam. Az emberek autogramot és fotót kértek tőlem, mindemellett pedig mindig volt egy-két kedves szavuk hozzám. Nagyszerű volt ilyeneket hallani olyan emberektől, akiket nem is ismersz személyesen. Meg szeretném köszönni azoknak, akik órákat vártak arra, hogy lássanak engem és másokat - még ha csak egy perc erejéig is” - tette hozzá Massa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: