DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Így fordított Hamilton - jön a folytatás

A két Mercedes nagy csatát vívott eddig 2016-ban - több ütközés és emlékezetes pillanat tarkította a küzdelmüket, Lewis Hamilton 43 pontos hátrányból állt fel, Spában folytatódik a történet.

Azok után, hogy 2014-ben nagy küzdelem árán, 2015-ben pedig simán lett világbajnok Lewis Hamilton, az idei esztendő közel sem az ő diadalmenetével indult: sokkal inkább csapattársa, Nico Rosberg volt a középpontban. Tekintsük kicsit át, hogy hogyan is zajlott kettejük párharca eddig ebben a szezonban.

Az idény elején hiába volt gyorsabb az időmérőkön Hamilton, Rosberg rendre jobban rajtolt rála, összeszedettebb és pontosabb volt a versenyeken - sorozatban négy futamot nyert meg, eközben csapattársa egyéni és műszaki hibáit kihasználva 43 pontos előnyre tett szert. "Nico abszolút brilliánsan vezetett, de abszolút szerencséje is volt" - mondta róla Ausztrália után Ted Kravitz. "Nico Rosberg gyorsabb, jobb és jobban hisz magában, mint eddig, így nálam reális esélye van a vb-címre, habár Hamilton továbbra is gyorsabb nála" - tette hozzá Martin Brundle.

RosbergBahrein



Barcelonában aztán jött a fordulat: a rajtnál megint hibázott Hamilton, megelőzte őt Rosberg, aki viszont rossz üzemmódba állította a motorját - Hamilton ezt észlelve megpróbálta megelőzni, Rosberg pedig ezt nem hagyta. Összeütköztek, mindketten kiestek, Max Verstappen nyert, a Mercedesnél pedig mindenki vonult a kamionba... "Kockázatos volt, de ilyen a versenyzés. Azt kell mondanom, hogy Rosberg nagyon agresszív volt most" - értékelte az esetet a futam után Anthony Davidson.

Hamilton ekkor visszacsúszott a pontverseny harmadik helyére, innen szedte össze magát és győzött (Ricciardo és a Red Bull kárára) Monacóban. "Ez valószínűleg Hamilton karrierjének egyik legnagyobb győzelme, szenzációs" - mondta ekkor Damon Hill. Kanadában ismét összeért a két Mercedes, de Hamilton így is győzni tudott, Rosberg pedig Verstappennel csatázott a dobogós helyek mögött, így előnye pillanatok alatt kilenc pontra olvadt.

Jött a bakui Európa Nagydíj, ahol Hamilton rontott és nem tudott vasárnap sem felzárkózni egy technikai hiba miatt, Rosberg viszont senkitől sem zavartatva rajt-cél győzelmet aratott - hirtelen ismét 24 egység volt a különbség kettejük között. Ausztriában nagyot mentek mindketten, az utolsó körben Rosberg hibázott és utolérte őt Hamilton, majd meg is előzte - a német ezt nem hagyta annyiban, ismét összeütköztek és végül csak a negyedik helyen ért célba. "31 pontos előnyt akart, de a rossz lépés miatt csak 11 egységnyi fórja maradt" - mondta ekkor Martin Brundle.

HamiltonWin

Silverstone-ban végig dominált Hamilton, honfitársa, Damon Hill ekkor jelentette ki azt, hogy a címvédő élete formájában van - képes gondolkozni, döntéseket hozni, de közben iszonyatos tempót diktálni. Rosberg büntetést kapott csapata rádióüzenete miatt, így már csak egyetlen pont volt köztük a távolság. Ez is eltűnt Magyarországon, ahol Hamilton megverte csapattársát a rajtnál, majd végig kontrollálta a futamot, hogy aztán Németországban ismét brilliáns vezetéssel arasson győzelmet - Rosberg újfent hibázott a rajtnál, most is volt vitatható manővere és csak negyedikként ért célba.

Most már Hamilton lehet nyugodtabb, hiszen ő vezet 19 ponttal - innen folytatják a felek az egyhónapos szünet után Belgiumban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: