DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Hamilton negyedszer nyert, Rosberg esett-kelt

A címvédő bajnok sorozatban négy győzelemnél tart, ismét a rajtnál előzte meg Nico Rosberget, aki végül csak negyedikként végzett. Két Red Bull állt a dobogóra az F1-es Német Nagydíjon.

Nico Rosberg kezdte meg az élről az egy év szünet után visszatérő Német Nagydíjat Hockenheimben, akárcsak egy héttel korábban, a Hungaroringen, ismét Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo elől. Akkor Hamilton a rajtnál átvette a vezetést, aztán ki sem engedte a kezei közül. Ezúttal Rosberg lassú indulása megismétlődött: nemhogy a brit, de még a Red Bullok is megelőzték a németet – Verstappen az 1-es kanyarban a negyedikről a második helyre ugrott fel. Rosberg támadta Ricciardót, de közben a mögötte érkező Vettelre is figyelnie kezdett. Végül beállt a negyedik helyre.

Az élmezőny a 12. körben kezdte meg a kiállásokat, Verstappen és Rosberg egyszerre érkezett a bokszba, majd következett Ricciardo és Vettel, végül, csupán két körrel később Hamilton, aki csaknem 5 másodperccel Verstappen elé tért vissza. Különbség volt a taktikákban: Hamilton, Ricciardo és Vettel szuperlágy abroncsait lágy gumik váltották, míg Ricciardo és Rosberg ismét szuperlágyat választott.



Rosberg és Verstappen a 28. és 29. körben álltak ki lágy abroncsaiként, a német még abban a körben megelőzte Red Bull-os riválisát, a lehető legkésőbb fékezve, majd kiszorítva a pályáról a hollandot, ezzel átvéve a második helyet. Az esetet vizsgálni kezdték, Rosberg pedig a bokszban letöltendő 5 másodperces büntetést kapott. Ricciardo és Hamilton tovább várt, ők a 35.-ben jöttek, újra szuperlágy abroncsokért. A frissebb abroncsnak köszönhetően az ausztrál rövidesen megelőzte Verstappent, majd Rosberghez is támadási közelségbe került, mikor a német a 45. körben végrehajtotta harmadik kiállását a büntetéssel együtt. Ahogy a teljes verseny folyamán, Verstappen ismét egy körrel később érkezett, és jócskán a negyedik helyre visszaeső Rosberg elé érkezett.

Hamilton a 48. körben teljesítette utolsó kiállását, és 12 másodperccel Ricciardo elé ért vissza. A futam záró szakaszát néhány esőcsepp sem tette változatosabbá, Hamilton hátránya 7 másodpercre csökkent, de akárcsak Magyarországon, ismét magabiztosan nyert, hatodik idei győzelmét szerezve, és jelentősen növelve előnyét a bajnokságban, 19 pontra. Ricciardo és Verstappen a Red Bull első idei kettős dobogóját szerezte. Utolsó etapján Rosberg nem tudta támadni a hollandot, a pole-pozícióból induló versenyzőt csupán negyedikként intették le.

Magányos versenyt futottak a Ferrarik a Német Nagydíjon, Sebastian Vettel ötödik, Kimi Raikkönen hatodik lett – 4 másodperc választotta el őket, Rosbergtől 16-ra maradtak le, a hetedik helyezett Nico Hülkenbergtől 33 másodpercre szakadtak le. A hátsó pontszerző helyekért nagyobb csata folyt: sokáig a többséggel ellentétben csak kétszer kiálló Valtteri Bottas tartotta a hetedik pozíciót, de a végén Hülkenberg és Jenson Button is megelőzte őt, a finn kilencedikként végzett. Az utolsó pontszerző helyért a zárókörökben történt előzés, Sergio Perez Fernando Alonsót tudta maga mögé.

A futamnak csupán két kiesője volt, Felipe Massa és brazil honfitársa, Nasr. A Williams pilótája peches versenyt teljesített, az első körben Jolyon Palmerre ütközött, majd fokozatosan hátraesett. Végül a bokszutcába hívták, így ért véget délutánja.

A verseny történéseiről részletesebben élő közvetítésünkben számoltunk be.

 

A Német Nagydíj végeredménye:

 

Versenyző

Autó

Hátrány

1

Lewis Hamilton

Mercedes

1:30:44.200

2

Daniel Ricciardo

Red Bull/Renault

6.996

3

Max Verstappen

Red Bull/Renault

13.413

4

Nico Rosberg

Mercedes

15.845

5

Sebastian Vettel

Ferrari

32.570

6

Kimi Raikkönen

Ferrari

37.023

7

Nico Hülkenberg

Force India/Mercedes

1:10.049

8

Jenson Button

McLaren/Honda

1 kör

9

Valtteri Bottas

Williams/Mercedes

1 kör

10

Sergio Perez

Force India/Mercedes

1 kör

11

Esteban Gutierrez

Haas/Ferrari

1 kör

12

Fernando Alonso

McLaren/Honda

1 kör

13

Romain Grosjean

Haas/Ferrari

1 kör

14

Carlos Sainz

Toro Rosso/Ferrari

1 kör

15

Danyiil Kvjat

Toro Rosso/Ferrari

1 kör

16

Kevin Magnussen

Renault

1 kör

17

Pascal Wehrlein

Manor/Mercedes

2 kör

18

Marcus Ericsson

Sauber/Ferrari

2 kör

19

Jolyon Palmer

Renault

2 kör

20

Rio Haryanto

Manor/Mercedes

2 kör

-

Felipe Nasr

Sauber/Ferrari

kiesett

-

Felipe Massa

Williams/Mercedes

kiesett

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: