DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Alonso: Sárga zászló? Csak Rosberg miatt érdekes

Az elmúlt napokban nagyon sokat hallhattunk arról, rendben vannak-e a sárga zászlóra vonatkozó szabályok. Alonso szerint senkit sem érdekelnének, ha nem Nico Rosberg miatt beszélnének róluk.

A Magyar Nagydíj óta folyik a vita arról, szükség van-e a sárga zászlókra vonatkozó szabályok módosítására. Különösen Lewis Hamilton emelte fel hangját a biztonságra hivatkozva – az ő csapattársa, Nico Rosberg szerezte meg a pole-pozíciót a Hungaroringen egy olyan körön, amelyen érvényben volt a figyelmeztető jelzés. A német pilóta megjegyezte: érdekes, hogy Hamiltonnak pont a magyar verseny óta lett szívügye a biztonság. Ehhez hasonló Fernando Alonso véleménye is: szerinte a sárga zászlók kérdését csak Rosberg miatt fújják fel.

„16 éve versenyzem a Formula-1-ben, és még sosem volt gond a sárga zászlókkal. Leszámítva, amikor valaki a világbajnoki címért küzd. Vagy ha épp Nico teszi” – fogalmazott a kétszeres világbajnok a kérdésről a motorsport.com-nak. Úgy véli, egyszerűen nincs mit megbeszélni: „Nem látok itt semmiféle problémát. Nem lesz belőle ügy a jövőben, nincs szükség tisztázásra. A stewardok rendelkeznek minden információval, a telemetriával. Néha büntetnek, néha nem. Mindig is így volt.”



„Ugyanez igaz a versenyincidensekre, mint Verstappen megmozdulása. Néha van büntetés, néha nincs” – vitte tovább a gondolatot Alonso. „Párszor következetlenek a döntések, de nem érzem, hogy Nico pole-jánál más történt volna, mint az elmúlt 16 évben.”

És hogy mi a hasonlóság a mostani eset és a futball, valamint Vettel harmadik (Alonso ellen szerzett) bajnoki címe között? „Ha Nico megmutatta a telemetriát a stewardoknak, akik azt látták, hogy eléggé visszavett… A futballban bemagyarázhatjuk a bírónak, hogy nincs szükség büntetésre, mert nem történt kezezés. A stewardoknak azonban sokkal több információjuk van, mindenhez hozzáférhetnek. Egyébként Sebastian 2012-ben Jean-Eric Vergne-t is úgy előzte meg, hogy lengtek a sárga zászlók. Világbajnok lett.”

Alonso aligha örül a legújabb módosításnak: a Stratégiai Csoport tegnap elfogadott változtatásai között szerepel a sárga zászlókra érvényes szabályozás is: a jövőben elveszik azokat a gyorsköröket, amelyek dupla sárga zászló alatt születnek meg. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: