DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Körnullázás, piros zászló dupla sárgánál

Miután Rosberg pole-pozíciója megosztotta a közvéleményt, újabb szabály módosul: ezúttal jelentős különbség lesz szimpla és dupla sárga zászló között – a piros zászló is gyakrabban elő fog kerülni.

A Formula-1 szabályait kiötlő Stratégiai Csoport csütörtökön találkozott Genfben, és számos fontos kérdésről döntöttek: nem vezetik be 2017-ben a halót, esős versenyeken is lesz mindenképpen állórajt, feloldják a rádiós tilalmat és enyhítenek a pályalimiteken. Érezhetően rajongóbarát döntések születtek – volt azonban még egy határozat, amely még vezethet bonyodalmakhoz a jövőben.



Az Auto Motor und Sport értesülései szerint egy friss kérdésben, a sárga zászlós szabályokat illetően is változás történt. A problémát Nico Rosberg hungaroringi pole-pozíciós köre vetette fel, melyet a német dupla sárga zászló alatt szerzett, és bár a versenyigazgatóság vizsgálta, végül megtarthatta az elsőséget. A Stratégiai Csoport úgy döntött, szigorít, hogy az eset ne ismétlődhessen meg.

Különbség lesz a szimpla és dupla sárga zászló között. Ezentúl ha az időmérőn dupla sárga zászlót lengetnek be, a versenyirányítás törli azokat a köröket, amelyek érintettek a veszélyes pályaszakaszon. Szimpla sárga zászlónál a régi szabályok maradnak érvényben, de fokozottan figyelik, a versenyző érdemben elvette-e a gázt – ha igen, megtarthatja körét. Az új szabályozás felvet aggályokat, valószínű, hogy további bonyodalmakat fog szülni.

A motorsport.com és Sky Sports egészen más – még ennél is drasztikusabb – megoldásról számolt be: Charlie Whiting azt tervezi, ezentúl piros zászlóval fogja leinteni a futamot, ha dupla sárgára lenne szükség. „A procedúra egyszerűen az lesz mostantól, hogy leintjük pirossal, ha előkerül a dupla sárga. Akkor nem lesznek viták. Ez a szándékom a jövőben, csak hogy ne essen több szó arról, lassított-e egy versenyző vagy sem” – idézik az oldalak a versenyigazgatót. Hozzátette: természetesen benne van a pakliban, hogy versenyzők szándékosan fognak piros zászlót kiváltani, de ebben az esetben nagyon keményen büntetnek majd. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: