DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

„Egyetlen esetben ütközhetnek újra a pilóták”

Niki Lauda részleteket árult el Hamilton és Rosberg fejmosásáról, amelyre csütörtökön fog sor kerülni. Úgy néz ki, a rajongók egyelőre megússzák a csapatutasítás alkalmazását.

A Mercedes-pilóták Osztrák Nagydíjon történt ütközése után a vezetőség azonnal kilátásba helyezett egy elbeszélgetést, amelyen szembesítik a versenyzőket, és tisztázzák, milyen módszerekkel kerülik el a Spielbergben történtek megismétlődését – akkor úgy fogalmaztak, a csapatutasítás lehetősége sem kizárt. Mivel a Brit Nagydíjat az osztrák futamot követő héten tartják, erre a beszélgetésre csütörtökön kerül sor, a csapat angliai bázisán, Brackley-ben, Toto Wolff csapatvezető jelenlétében.

„Világbajnokok akarunk lenni két topversenyzővel, de a címet balesetek nélkül kell megnyerniük. Nem akarunk olyat látni, mint ami Ausztriában történt. Az olyasmi elfogadhatatlan, két érett és intelligens versenyzőt akarok, akik ütközés nélkül oldják meg a feladatukat” – mondta Niki Lauda, a csapat elnöke az Auto Motor und Sport lapnak. A német forrásnak elárulta, eddigi szellemiségük jegyében egyelőre nem fognak csapatutasítást alkalmazni, de ha az ütközés még egyszer megismétlődik, kénytelenek lesznek drasztikus döntést hozni.



Lauda hangsúlyozta, a világbajnoki címért folytatott harcban nem megengedhetők az ilyen jellegű problémák, képzeljünk csak el egy olyan helyzetet, ahol Sebastian Vettel 10 ponttal marad el a Mercedes-versenyzőktől, akik ütköznek, és nem tudják folytatni a versenyt. Lauda emlékeztetett, hogy idén már „két és fél baleset” történt a pilóták között, Barcelonában, Kanadában és Ausztriában. Ami a felelősséget illeti, a bajnoki aspiránsok egálban vannak: a háromszoros osztrák világbajnok a hétvégi incidensért egyértelműen Rosberget, a spanyolországiért Hamiltont okolja.

Niki Lauda egyetlen esetben tartja megengedhetőnek és megbocsáthatónak, ha a pilóták ütközni fognak: ha az utolsó futamon harcolnak a bajnoki címért, miközben senki másnak nincs már matematikai esélye. „Csak és kizárólag akkor tudnám elfogadni. De addig semmi esetben sem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: