DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Ferrarinak életbevágóan fontos lesz a július

A tavalyi győzelmek után nem mondták ki, de titkon mindenki azt remélte Maranellóban, hogy idén visszatérnek a bajnoki csatába - azonban nyolc futam után még győzelem nélkül állnak. Júliusban öt hét alatt négy versenyt rendeznek az F1-ben, így ha a Ferrari ekkor nem tudja felpörgetni a tempót, valószínűleg lemondhat ábrándjairól - és elkezdheti a felkészülést a 2017-es szezonra.

Sebastian Vettel három diadalt szerzett 2016-ban, mindannyiszor éles versenyben felülmúlva a riválisokat - ezért joggal bízhattak abban a Scuderiánál, hogy 2016-ban akár újra harcba szállhatnak a bajnoki címért. Utoljára Fernando Alonso révén csatáztak a titulusért, de az idei évad első harmada után egyértelművé vált, hogy az álmok még egy évig legalább álmok maradnak.

Pedig lehetett volna jobb is: a Ferrari Ausztráliában és Kanadában is helyzetbe hozta magát Sebastian Vettel remek rajtjának köszönhetően, és mindkétszer taktikai melléfogások miatt nem tudtak végül győztesként ünnepelni. Persze Maurizio Arrivabene nem hibáztatott senkit, de nem volt véletlen, hogy a sikertelenség láttán többször is felmerült az egykori „cigis” menesztése.



Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy nem lenne-e jobb a csapatnak 2017-re áthelyezni erőforrásait, amikor is gyökeresen új szabályok szerint kell megépíteni az autókat? A Force India remek formája ellenére már meglépte ezt, a Williams is efelé halad, Maranello azonban szilárdan kitart az idei esélyek mellett. „Őrültség a következő évről beszélni, erre a szezonra kell koncentrálnunk. Olyan területekre koncentráltunk, ahol gyengeségeink vannak, és fejlődni próbálunk” - mondta Arrivabene.

A Ferrari azonban kezd elkésni a problémák kijavításával: az idei szezon kulcsfontosságú időszaka következik, négy futammal öt héten belül, ráadásul motorok terén már nincs is nagyon hová lépni, lévén a csapat csak négy zsetonnal gazdálkodhat az idei évadban. Kimi Raikkönen nemrég úgy fogalmazott, hogy „nagyon sok munka vár” a Ferrarira, ami ha jól sül el, akár tényleg bajnokesélyessé teheti a Scuderiát.

Az SF16-T-ben győztes potenciál rejlik, ahogyan azt láthattuk korábban, és ahogyan Jock Clear fogalmazott, az időmérős teljesítményen is javítani akarnak - de nem elég előre tekinteniük, hiszen a Red Bull mindössze kilenc pontos hátrányban ott ólálkodik mögöttük, és már győzelem is szerepel a nevük mellett. A következő egy hónap így kulcsfontosságú lesz: a Ferrari fejleszt, és ha beválik, folytathatják a küzdelmet, de ha tévútra jutnak, akkor gyorsan át kell csoportosítani az erőforrásokat, hiszen az idei modellből kevés dolgot tudnak majd átmenteni 2017-re.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: