DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kiderült, kell-e negyedik motor Vettelnek

Sebastian Vettel nem áll túl jól a felhasználható erőforrások terén az idei szezon kezdetén, hiszen már Szocsiban is a harmadik egységet tették be autójában, amivel aztán nagy erővel a falnak csapódott.

Vettel autójában már kétszer kicserélte a belsőégésű motort a Ferrari: egyszer a bahreini meghibásodás után, másodszor pedig az Orosz Nagydíj előtt, amikor új, továbbfejlesztett egységet vetett be a csapat. A sanghaji erőforrás persze még továbbra is használható, de gyengébb teljesítménye és az ottani, Kimi Raikkönennel való ütközés során elszenvedett sérülés hatására bizonyára már csak edzéseken fogják bevetni.

Dppi_00116004_132



Emiatt amikor Vettel Danyiil Kvjat hathatós közbenjárására Szocsiban már a rajt után a falban fejezte be a versenyét, a csapattagok arcára nem csak az elveszített pontok miatt ült ki a kétségbeesés, hanem amiatt is, mert tudták, nem biztos, hogy a motor épségben átvészelte a korláttal való találkozást.

„A becsapódás elég erős volt, ami az autó hátsó részét is érintette” - mondta a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene. „De ahogy az legutóbb is volt, amíg haza nem megyünk és alaposan át nem vizsgáljuk az összes részegységet, addig nem tudhatjuk, hogy mekkora kár keletkezett.”

A hét folyamán Vettel erőforrása átesett az ellenőrzéseken, és a mérnökök elégedetten nyugtázták, hogy a motor továbbra is használható lesz, hiszen nem találtak jelet arra, hogy bármilyen módon is megsérült volna.

A németnek így nem kell már most hozzányúlnia a negyedik belsőégésű motorhoz az öt szabadon felhasználható közül, ami némi megnyugvást jelent a csapat számára a balesetekkel és műszaki hibákkal tarkított szezonkezdetük után. Egyedül a váltó sérült meg az autóban a jelentősebb technikai összetevők közül, de azt mindig büntetés nélkül kicserélheti a csapat, ha az autó nem ért célba az előző versenyen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: