DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mégis emelik az üzemanyaglimitet 2017-ben

A hosszú huzavona után a napokban elfogadott változtatások következményeképp a csapatoknak sikerült megállapodniuk arról, hogy az F1 egyik legnépszerűtlenebb szabályát is módosítsák jövőre.

Mint arról mi is beszámoltunk az előző napokban, a Formula-1 döntéshozóinak végre sikerült megállapodniuk a 2017-es előírásokat illetően – ez gyakorlatilag az utolsó pillanatban jött össze, hiszen április 30-a volt a végső határidő. A döntéseknek megfelelően jövőre gyorsabb és nehezebb autókat, valamint szélesebb abroncsokat láthatunk majd a száguldó cirkuszban, ennek eredményeképp várhatóan az F1-es gépek fogyasztása is nőni fog.

F1_2016_Kína_DPPI



A múlt héten a motorsport.com már megszellőztette, hogy esetleg a jelenleg érvényes 100 kilogrammos üzemanyaglimitet is megnövelhetik a következő szezonra, s most ugyanez a szakoldal megerősítette, hogy a csapatoknak valóban sikerült egyezségre jutniuk ezen a téren is, sőt az F1 Bizottság és a Motorsport Világtanács is rábólintott már a változtatásra.

Az új szabály értelmében „minden autó legfeljebb 105 kilogramm üzemanyagot használhat el a startjelzéstől kezdve addig a pontig, amíg az autó át nem haladt a célvonalon a verseny leintését követően”, vagyis összességében öt kilogrammal emelték meg a limitet. Az ugyanakkor nem változik, hogy ha valaki nem vis major következtében sérti meg ezt a szabályt (ennek megállapítása a stewardoktól függ), azt azonnal kizárással sújtják az adott nagydíjról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: