Steward
Bognár Viktor
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 22. kedd
F1

Már hét verseny gumijait közölte a Pirelli

Az időben később zajló kanadai és azerbajdzsáni futamok után az abroncsgyártó a Spanyol Nagydíj keverékeit is nyilvánosságra hozta: a Pirelli legkeményebb oldalát mutatta meg.

Idén a csapatok maguk dönthetik el, hogy a versenyhétvégén felhasználható 13 szett gumiabroncs közül 10 szett hogyan álljon össze a rendelkezésre álló három keverékekből. A szabályok értelmében a Pirelli jócskán a versenyek előtt közli a csapatokkal, mely lehetőségek közül közül válogathatnak: az Európán kívüli versenyek esetében 14 héttel, a kontinens nagydíjainak esetében 8 héttel előre hirdetik ki a három keverékből álló kínálatot.

Így lehet, hogy az év nyolcadik versenye, a bakui Európai Nagydíj keverékeit már korábban bejelentették, az ötödik helyszínre (egyben első európai futamra), a Spanyol Nagydíjra vonatkozó sajtóközleményt azonban csak most adták ki. A hatodik versennyel, a Monacói Nagydíjjal továbbra is adósak.

Barcelonában a szezon során először a három legkeményebb abroncsot használhatja a mezőny: a lágy, közepes és kemény gumikat. A versenyre kijelölt két kötelező keverék a közepes és kemény: a csapatoknak mindkettőből rendelkezniük kell legalább egy szettel, viszont csupán egyiket muszáj felrakniuk a futam alatt. A Q3-ra kijelölt kötelező keverék a lágy.

Az új gumiszabály első eredményét a napokban láthattuk: a Pirelli már nyilvánosan kihirdette, hogyan állították össze a mezőny tagjai 13 szettjüket az Ausztrál Nagydíjra.

 

Az eddig ismert gumikínálat:

1. Ausztrál Nagydíj

szuperlágy

lágy

közepes

2. Bahreini Nagydíj

szuperlágy

lágy

közepes

3. Kínai Nagydíj

szuperlágy

lágy

közepes

4. Orosz Nagydíj

szuperlágy

lágy

közepes

5. Spanyol Nagydíj

lágy

közepes

kemény

6. Monacói Nagydíj

 

 

 

7. Kanadai Nagydíj

ultralágy

szuperlágy

lágy

8. Európai Nagydíj

szuperlágy

lágy

közepes

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?