DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Fény derült a melbourne-i gumiválasztásra

A 2016-os szezon egyik különlegessége, hogy a csapatok maguk dönthetik el, melyik keverékből hány szettet használnak a nagydíjakon. A Pirelli kihirdette, hogyan választott az F1-es mezőny a szezonnyitóra.

Az új szabályok értelmében a Formula-1 csapatai maguk dönthetnek arról, hogy a versenyhétvégék során használható 13 szett abroncsból 10 szett hogyan álljon össze – a gumiszállító Pirelli három kötelező szettet szab meg. Hogy a gyártás és a logisztika megoldható legyen, a gumicég az európai versenyek esetében 8, a távolabbi nagydíjaknál 14 héttel előre kihirdeti, mely három keverék lesz elérhető az adott hétvégén. A csapatoknak ezután egy hetük van leadni rendelésüket, melyet csak két héttel az adott nagydíj előtt hoznak nyilvánosságra.



Így lehet, hogy bár a jövő hétvégén zajló Ausztrál Nagydíj gumikeverékeit (szuperlágy, lágy és közepes abroncs) már karácsony előtt kihirdették, csak ma derült ki, melyik csapat hogyan választott.

A csapatok csekély mértékben választottak eltérően: általában (beleértve a három kötelező garnitúrát is) 1-2 szettet kértek közepesből, 4-5-öt lágyból, és 6-7-et a szuperlágyból. A szembetűnő kivétel a Manor 4 szett kemény abronccsal mindkettő versenyző részére és a lágyabb gumik rovására.

A csapatok két versenyzője általában azonos mennyiségű abroncsot kap a különböző keverékekből, kivétel a Haas, Sauber, valamint a címvédő bajnok Mercedes: Lewis Hamilton eggyel több lágy és eggyel kevesebb kemény keverékből gazdálkodhat, mint Nico Rosberg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: