Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 25. péntek
F1

Sainz: Túl sokat kell fogyni, véznák leszünk

Többekhez hasonlóan a Toro Rosso fiatal versenyzőjét is kilók leadására utasította csapata. A spanyol F1-es szerint össze kellene fogni a fogyókúra ellen, elrettenti a Jean-Eric Vergne-től hallott történet.

Az idei szezonban több csapat is utasításba adta versenyzőinek, hogy – ezzel kompenzálva a nehezebb autókat – több kilogrammot adjanak le testsúlyukból. A Reuters hírügynökség információi szerint Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen, Max Verstappen és Carlos Sainz is diétázásra kényszerül. Utóbbi versenyző 70 kilogrammot nyomott, ami megfelel ideális sportolói súlyának, de arra kérték, három-négy kilótól szabaduljon meg. Ez Sainz szerint egészségi problémákat is felvet.

„Hogyan mondhatják azt egy versenyzőnek, hogy teljesítsen a legmagasabb szinten, ha közben három-négy kilogrammnyi súlyt le kell adnia? Egyik dolog üti a másikat, úgy akarunk megjelenni a teszten, hogy a lehető legerősebbek legyünk, de ez nem lehetséges a fogyókúrázás miatt” – mondta Sainz Barcelonában a Reutersnek. „Új alkatrészeink vannak, aerodinamikai elemek az autón, amelyek több szénszálat is jelentenek. Az autó hosszabb tengelytávja miatt is nehezebb lesz” – magyarázta a súlyleadás okát a 21 éves pilóta.

„Ez egy kissé drasztikus. Nekünk, versenyzőknek talán beszélnünk kellene róla. Riasztó dolgokat hallottam Jean-Eric Vergne-től, arról, mit kellett csinálnia. Nem biztonságos, és kétségtelenül nem a helyes út. Szeretünk fittek és vékonyak lenni, ez a munkánk része, de az már nem, hogy extrémen véznák legyünk” – folytatta Sainz. A Toro Rosso korábbi versenyzőjét, Vergne-t 2014-ben kórházba kellett szállítani, miután egy versenyt követően rosszul lett fogyókúrája miatt.

Sainz csapattársa, Max Verstappen is elismerte, problémás csökkenteni jelenlegi testtömegét. „Mivel csak 18 éves vagyok, fizikailag továbbra is erősödöm. Az edzés az izomtömeg növekedésével jár, így pedig kissé nehéz a dolgom. 68-69 kilós vagyok, ami nem egyszerű 180 centiméter mellett. Emellett az egész családom meglehetősen erős testfelépítésű” – magyarázta a holland pilóta.

Nem kényszerül mindenki azonban fogyásra: Ricciardo csapattársa, Danyiil Kvjat a Reutersnek elmondta, neki semennyit sem kell leadnia, a Williamsnél pedig a pilóták elmondása szerint szó sincs efféle problémáról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?