DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Fiatal japán lett a McLaren fejlesztőpilótája

A wokingi gárda mai bejelentése értelmében a Honda által pártfogolt Nobuharu Matsushita lesz a tavalyi évet végigszenvedő istálló teszt- és fejlesztőversenyzője a 2016-os F1-es idény folyamán.

Nobuharu Matsushita 2012-ben tette le a névjegyét hazájában, amikor megnyerte a Formula Challenge Japan nevű sorozatot. Két évvel később már a nemzeti F3-as bajnokságban nem talált legyőzőre, míg tavaly az ART színeiben a GP2-ben állt rajthoz – nem is eredménytelenül, hiszen a Hungaroringen futamgyőzelmet szerzett, s összetettben a kilencedik pozícióban zárt. Az 1993-as születésű pilóta idén is marad a Formula-1 előszobájának számító szériában, sőt elmondása szerint a bajnoki címet is célba veszi, ám a McLaren mai bejelentése után már nem csak ez lesz az egyetlen feladatköre 2016-ban.

Matsushita_McLaren



Matsushita ugyanis a wokingiak teszt- és fejlesztőversenyzője lesz: a Honda által támogatott pilóta a tartalékversenyzői szerepkört betöltő Stoffel Vandoorne mellé érkezik az istállóhoz. A japán elsősorban a szimulátoros munkára fog koncentrálni, hogy azzal is segítse a 2015-ben komoly problémákba ütköző alakulatot.

„Rendkívül boldog vagyok, hogy idén teszt- és fejlesztőpilótaként csatlakozhatom a McLaren-Honda F1-es csapatához” – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Matsushita. „Az, hogy beléphetek a Formula-1 kapuján, egy gyerekkori álmomat váltja valóra, és óriási lépést jelent a pályafutásomban. A legjobbamat fogom nyújtani, hogy segítsem a csapatot az adatok gyűjtésével és a fejlesztésre irányuló visszajelzéseimmel a szimulátorban elvégzendő munkám során.”

Eric Boullier így fogalmazott a japán szerződtetéséről: „Nobu első európai szezonja megmutatta, hogy nagyon ígéretes versenyző: volt néhány igazán lenyűgöző teljesítménye, és a tapasztalatának és kiegyensúlyozottságának köszönhetően bizonyosan tovább építkezhet erre 2016-ban is. A McLaren-Hondánál betöltött teszt- és fejlesztőpilótai pozíciója roppant fontos lesz: ő támaszthatja alá, amit a pályán tanulunk, és fontos szerepet fog betölteni a teljesítményünk javításában a 2016-os idény folyamán.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: