DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 2. vasárnap
F1

Tovább bonyolódik a gumiszabály

Az FIA újraírta az abroncsokra vonatkozó szabályzatot. Az F1 csapatainak nem kedvez a módosítás, már jövő csütörtökön meg kell mondaniuk, milyen gumikat fognak az Ausztrál Nagydíjon használni.

A 2016-os szezonban szabadabb gumiszabályok lesznek érvényben. Eddig négy keverékéből a Pirelli kettőt jelölt ki minden nagydíjra, amelyeket kötelező volt felhasználni a futamon. A jövőben a cég ötből hármat visz el minden versenyhétvégére, melyekből kettőt lesz muszáj vasárnap felrakni. Ez jócskán növeli a változókat, és remélhetőleg közvetve az izgalmakat is, azonban egy sor új, cseppet sem egyszerű szabályt kell megjegyezni hozzá. Az eddig ismert újdonságokat már végigvettük korábbi cikkünkben.

Most újabb részletek is napvilágot láttak, miután az FIA kiadta a módosított előírást. Az új szabályzat kulcsa az, hogy a versenyhétvégén felhasználható 13 szett abroncsból 10-et maguk a csapatok választhatnak ki tetszőlegesen. Az alakulatoknak már jócskán a nagydíjhétvégék előtt le kell adniuk kívánságaikat: az európai helyszíneken 8, az Európán kívüli versenyek esetében már 14 héttel a nagydíjat megelőzően.



Ez természetesen hátulütőket von maga után: az Ausztrál Nagydíj határideje december 17., ráadásul az első három versenyre anélkül kell keveréket választani, hogy a mezőny egyetlen 2016-os teszten részt vett volna. Egyébként mindig egy hetük lesz dönteni: a Pirelli ennyi idővel a határidő előtt közli, mely három keverék elérhető az adott hétvégén. Ekkor fogják megnevezni azt a három szettet is, amelyről nem a csapatok döntenek: a két eltérő keverékű garnitúrát, melyeket a futamon kötelező felhasználni, valamint a Q3-ra tartalékolt keveréket, ami mindig a rendelkezésre álló leglágyabb lesz.

Történt egy másik módosítás is, amelyet kétségkívül a Williams Spában elkövetett bakija ihletett, akik Valtteri Bottas autójának egyik kerekére eltérő gumikeveréket tettek fel. Ha a jövőben ehhez hasonló eset előfordul, három körön belül bokszba kell jönni, és korrigálni a hibát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: